Музик мания

сряда
от 14.30 до 15.30 часа

Мания - страст, силно желание, лудост
Единственото място където звучи всякаква музика - място за специалните проекти и идеи на големи и не толкова известни музиканти. Време за да чуете творбите на прочути композитори в най-невероятни изпълнения. Часът когато ще се забавлявате със звуците издавани от най-странните инструменти изобретени от човека. Всичко за което може да си помислите или научите, че съществува по света и което издава звук един ден ще бъде представено в този час за пристрастени.

Екип: Светлана Димитрова

Публикации

Откритията на човечеството и техните музикални превъплъщения

Сигурно многократно сте попадали на различни публикации и издания, които се занимават с различните открития, направени в рамките на развитието на човешката история. Обикновено те се подреждат по години или по важност, отбелязват се най-важните или..

публикувано на 27.11.12 в 10:19
Снимка от концерта на Миг Джагър (на сн. в гръб) от 21 февруари 2012 в Белия дом. Повече за музикалните представления можете да научите тук.

Следизборно: Белият дом и музиката

През декември 1790 г. президентът Джордж Вашингтон определя Вашингтон за столица на САЩ. Лично той избира мястото, на което да бъде построена резиденцията на федералното правителство. Строежът започва през 1792 и е завършен през 1800 г. Първият президент,..

публикувано на 06.11.12 в 10:50
Сергей Рахманинов присъства в книгата на рекордите

Най-изумителните музикални рекорди записани в "Гинес"

● Най-големият оркестър в историята на музиката е свирил в Бостън на 17-и юни 1872 г. Той е бил съставен от 987 музиканти. Само първите цигулки били 400. Дирижирал е Йохан Щраус-син, за чиято изява може да се прочете в тогавашната преса: Хер Щраус дирижира..

публикувано на 01.10.12 в 14:29
Повече подробности за следващите фестивали WOMAD

Завръщане към невинността

„Завръщане към невинността” – тази песен на „Енигма” най-точно олицетворява темата на предаването. Ще звучат изпълнения на световноизвестни музиканти, които ще ни върнат към корените на различни народи. Това ще бъдат новозеландката Хайли Уестенра, която в..

публикувано на 19.06.12 в 14:04

Жажда за слава, огромен талант или медийни трикове създават суперзвездите

Ден за истински маниаци, за тези, които са пристрастени към своите любимци. Тези, които живеят с техните изпълнения, трескаво търсят всякакви вести за личния им и творчески живот, прощават им всякакви своеволия и публични гафове. Хората пък, които събуждат..

публикувано на 14.03.12 в 09:13
Някои от инструментите, които представя Жорди Савал.

„Маре Нострум”: „Култури на толерантността” - епизод 4

Проект на фестивала в Шветцинген, Германия, по време на който с музика се разказват някои от най-интересните моменти от историята на човечеството. „Това е Средиземно море – това е нашето море, море, пълно с различни култури, които дълго време са..

публикувано на 28.06.11 в 08:20
Съставът „Йоглареса” са специализирани в изпълнение на музика от Средновековието.

„Маре Нострум”, епизод 3 – „Пея за моя кураж” или каква музика е съпровождала кръстоносните походи

Проект на фестивала в Шветцинген, Германия, по време на който с музика се разказват някои от най-интересните моменти от историята на човечеството. Следваме историческото развитие на събитията. Епизод 1 беше посветен на Гърция и нейните митове, Епизод 2 – на..

публикувано на 21.06.11 в 09:44
Отавио Дантоне (ръководител на състава) и музикантите от „Академия Бизантина”.

Война, любов, отмъщение в пределите на Римската империя разкрива проектът „Маре Нострум” – епизод 2

„Маре Нострум” е проект на фестивала в Шветцинген, Германия, събрал история и музика в едно. „ Днес, повече от всякога, музикантите имат отговорността да припомнят, че контактите между Изтока и Запада съществуват отдавна и продължават” – казва вдъхновителят..

публикувано на 13.06.11 в 11:51
На снимката: Жорди Савал

Жорди Савал: "Необходима ни е една култура на мира” и с музика разказва историята на човечеството

Има някои неща в развитието на човешката история, които привличат вниманието на хората независимо какво е тяхното интелектуално развитие. Едно от тези неща са митовете на различните народи, други са романи за исторически събития и личности, като се започне..

публикувано на 07.06.11 в 08:13

B`Rock ни отвежда в ориенталския сарай

Поемаме на едно дълго, но много приятно пътуване заедно с виенските класици Йохан Хасе, Кристоф Глук, Йозеф Хайдн и Йозеф Краус. Ще посетим ориенталския сарай. Наши гидове ще бъдат музикантите от фламандския бароков оркестър B`Rock с диригент Франк Агстерибе..

публикувано на 22.03.11 в 15:46