Музик мания

сряда
от 14.30 до 15.30 часа

Мания - страст, силно желание, лудост
Единственото място където звучи всякаква музика - място за специалните проекти и идеи на големи и не толкова известни музиканти. Време за да чуете творбите на прочути композитори в най-невероятни изпълнения. Часът когато ще се забавлявате със звуците издавани от най-странните инструменти изобретени от човека. Всичко за което може да си помислите или научите, че съществува по света и което издава звук един ден ще бъде представено в този час за пристрастени.

Екип: Светлана Димитрова

Публикации

„Кончерто Кьолн” и „Сарбанд” – мечта за Ориента

За час ще преживеем мечтата за Ориента или може би сънят за Ориента на два прочути състава – „Кончерто Кьолн” и „Сарбанд”. И двете формации са създадени приблизително по едно и също време - в средата на 80-те години на миналия век. Музикантите свирят на..

публикувано на 15.03.11 в 12:45

„Забравеното кралство – трагедията на Катарите” проект на Жорди Савал

През Х в., по време на царуването на цар Петър І в България се заражда религиозно учение, което ще зареди с напрежение следващите столетия от историята на християнството. Негов първи проповедник е поп Богомил и затова последователите му са наречени богомили...

публикувано на 08.03.11 в 11:34

Променадните концерти на Би Би Си

Това вероятно е най-посещаваното лятно музикално събитие в Лондон. Организира се за 8 седмици през лятото. Първите концерти са проведени през 1895 г. в Ройъл Албърт хол. Обикновено се замислят около 70 концерта – оркестрова класическа музика, серии камерни..

публикувано на 07.12.10 в 11:33
В предаването ще прозвучи и песента „Докато земята спи” записана от Питър Гейбриъл и вокална група „Дийп Форест”.

Българската народна музика в световни хитове

Във времето за специални проекти на големи и по-непознати музиканти ще проследим явяването на българските народни ритми в композициите на най-прочути музиканти. Ще започнем с Теодосий Спасов и проекта наречен „Балкански концерт” обединил 27 музиканти от..

публикувано на 02.08.10 в 11:24

Проектите на Томислав Байнов

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Klasicheska/100614_Ansambal Bajnov.mp3 През 1989 г. българският пианист и педагог Томислав Байнов заедно с още шестима свои колеги основава клавирен ансамбъл. Тези пианисти от различни националности са лауреати на известни..

публикувано на 14.06.10 в 12:14
\r\n Нови записи на Пласидо Доминго – песни по стихове на папа Йоан Павел ІІ.

„Безкрайна любов” за коледните дни

„Два или три пъти имах честта да пея за Папата. През 2003 г. в Анкона ми предложиха да изпея „Песен за мира” по музика на Марко Тутино и текст на Негово Светейшество. Знаех, че Войтила наред с ярката си харизма и любовта си към живота, блестеше и с..

публикувано на 21.12.09 в 11:35
На снимката: Марлене Дитрих, Зара Леандър, Уте Лемпер и Йохен Ковалски.

Незабравими песни, незабравими изпълнители

Вечните песни на 20 век, някои от първите им изпълнители и новият им прочит. „Целувам ви ръка, Мадам”, „Животът в розово”, „Лили Марлен” и много други можете да чуете само в предаването за музикалните мании на големи и по-непознати музиканти. В поредното..

публикувано на 15.12.09 в 08:55

Двама музиканти, влюбени в инструментите си - тромпетистът Сергей Накаряков и акордеонистът Яцек Греков

Във времето за специалните проекти на прочути и не тъй известни музиканти, днес ще звучи тромпетът на Сергей Накаряков и акордеонът на Яцек Греков - двама творци готови да прескочат написаните за техните инструменти пиеси и да представят пред публиката..

публикувано на 30.11.09 в 11:59

С Йохан Щраус по клавишите

Във времето отделено за музикалните мании на прочути и по-непознати творци ще звучат брилянтни транскрипции по теми от Йохан Щраус-син. Повечето от творбите на Йохан Щраус - син са публикувани за първи път като аранжименти за пиано. Това е странен факт, тъй..

публикувано на 16.11.09 в 13:09
Ференц Лист показва, че концерт може да бъде изнесен само от един човек.

Да събереш опера в 15 минути е предизвикателство дори за Ференц Лист

През 19 век изкуството на транскрипцията достига своя апогей. Рециталът става публична институция, тъй като дотогава е изключителна привилегия на крале, царе и благородници, които "притежавали" музикантите. Така например Ференц Лист и Фредерик Шопен били..

публикувано на 09.11.09 в 09:50