Музик мания

сряда
от 14.30 до 15.30 часа

Мания - страст, силно желание, лудост
Единственото място където звучи всякаква музика - място за специалните проекти и идеи на големи и не толкова известни музиканти. Време за да чуете творбите на прочути композитори в най-невероятни изпълнения. Часът когато ще се забавлявате със звуците издавани от най-странните инструменти изобретени от човека. Всичко за което може да си помислите или научите, че съществува по света и което издава звук един ден ще бъде представено в този час за пристрастени.

Екип: Светлана Димитрова

Публикации

Двама музиканти, влюбени в инструментите си - тромпетистът Сергей Накаряков и акордеонистът Яцек Греков

Във времето за специалните проекти на прочути и не тъй известни музиканти, днес ще звучи тромпетът на Сергей Накаряков и акордеонът на Яцек Греков - двама творци готови да прескочат написаните за техните инструменти пиеси и да представят пред публиката..

публикувано на 30.11.09 в 11:59

С Йохан Щраус по клавишите

Във времето отделено за музикалните мании на прочути и по-непознати творци ще звучат брилянтни транскрипции по теми от Йохан Щраус-син. Повечето от творбите на Йохан Щраус - син са публикувани за първи път като аранжименти за пиано. Това е странен факт, тъй..

публикувано на 16.11.09 в 13:09
Ференц Лист показва, че концерт може да бъде изнесен само от един човек.

Да събереш опера в 15 минути е предизвикателство дори за Ференц Лист

През 19 век изкуството на транскрипцията достига своя апогей. Рециталът става публична институция, тъй като дотогава е изключителна привилегия на крале, царе и благородници, които "притежавали" музикантите. Така например Ференц Лист и Фредерик Шопен били..

публикувано на 09.11.09 в 09:50

Опера без пеене за четири ръце

Иска ми се да послушаме днес изпълнения на няколко известни пианисти обединили усилията си, за да ни представят едни от най-обичаните опери. В действителност всичко започва от Марта Аргерих и проекта носещ нейното име. Тази година фестивалът беше посветен на..

публикувано на 03.11.09 в 08:39
Четирима французи, осъществили своята музикална мания.\r\nНа снимката: Франк Пурсел, Раймон Льофев, Пол Мориа и Андре Рийо.

Обсебени от музиката или историята на “леката класика” на Пурсел, Льфевр, Мориа и Рийо

Време за специални проекти на много известни музиканти и на не тъй познати творци, но осъществили някои свои музикални мании. А каква по-голяма мания от това да направиш класическата музика достъпна за всички. Възможно ли е това? Много бяха музикантите,..

публикувано на 26.10.09 в 10:49

Музикална околосветска обиколка със “скачащи бълхи” от Роял Албърт хол

Това е групата, в която всички пеят и всички свирят на укулеле, и използват инструментите си свободно, защото вярват, че всички жанрове в музиката е възможно да бъдат изпълнявани на укулеле. Във времето, определено за специалните проекти на известни и не тъй..

публикувано на 12.10.09 в 13:23