Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.20 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Български изпълнители”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

Концерт „Камерна музика“ с участието на Лиляна Кехайова - виолончело и Кристина Милер – пиано

Директно от залата  на Градската художествена галерия във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ из цикъла „Камерна музика“ с участието на Лиляна Кехайова (виолончело) и Кристина Милер (пиано). В програмата:..

обновено на 25.06.19 в 14:51

Тържествено откриване на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – директно в ефира на програма „Христо Ботев“

В неделя, 23 юни, от 20 часа директно от Зала № 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна по програма "Христо Ботев" ще излъчим тържественото откриване на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Свири Варненската филхармония с..

публикувано на 22.06.19 в 09:15
Найден Тодоров и Яна Дешкова

Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Яна Дешкова - директно от зала „България“ на 20 юни, от 19 часа

Юбилейното, петдесето издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ включва и няколко забележителни концерта на Софийската филхармония. На 20 юни под диригентството на маестро Найден Тодоров можете да слушате творби, вписали се в..

обновено на 20.06.19 в 13:19

Николай Евров – музиката облагородява и носи красота на хората

На 83 години почина виртуозът на пианото професор Николай Евров. За него имаше много определения - „поетът на пианото“, „необикновено надарен човек, виртуоз, изключително прецизен“, „музикант с място между изключителните майстори“. Повече от 30..

публикувано на 15.06.19 в 08:25
Герган Ценов

Дирижира Герган Ценов

Герган Ценов живее и работи в Ню Йорк от 1999 година. От 2007 г.,  след завършването на Джулиард скуул, е стипендиант в рамките на диригентската академия в Аспен; паралелно с това е поканен за главен диригент на оркестъра на Нюйоркския университет. Дирижира..

публикувано на 13.06.19 в 12:30
Борислав Йоцов, Урош  Лайовиц и Пламена Мангова

Софийската филхармония под диригентството на Урош Лайовиц и със солисти Пламена Мангова и Борислав Йоцов изпълнява творби от Моцарт, Крусел и Мусоргски

Талантливият словенски диригент Урош Лайовиц, който през последните години е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, ще застане начело на състава и този четвъртък в концерта, включен в цикъла „Картини от една изложба“. Ще бъдат изпълнени: Концерт..

публикувано на 13.06.19 в 11:20

Светлин Русев закрива сезона на радиосимфониците с три цигулкови концерта – директно по програма „Христо Ботев“ от зала „България“

Незабравим финал на своя юбилеен, 70-и сезон ни обещават радиосимфониците и техният главен диригент – Марк Кадин. В една вечер, със звездното участие на цигуларя Светлин Русев, ще бъдат изпълнени три знакови цигулкови концерта: Концерт в ми мажор от Йохан..

публикувано на 10.06.19 в 10:32
Михаил Пеков и Виктор Чучков

Вечната българска класика – творби от Михаил Пеков и Виктор Чучков

И двамата са ученици на Веселин Стоянов. Различни са помежду си, а и по отношение на учителя си. Възприели са от него, освен професионализма, живеца, жаждата за творчество. Артистичната природа на Чучков, който е и блестящ пианист, определя жанровото..

публикувано на 06.06.19 в 09:25

Концерт на Симфоничния оркестър със солисти Атанас Кръстев и Марио Ангелов – запис от 17 май 2019 г.

В предпоследния концерт от изключително успешния юбилеен сезон, музикантите от Симфоничния оркестър на БНР и техният главен диригент Марк Кадин бяха подготвили много интересна програма. Три от включените в нея произведения прозвучаха за първи път на..

публикувано на 04.06.19 в 09:55
Божидара Кузманова

МФ „Софийски музикални седмици“ – Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист – цигуларката Божидара Кузманова – директно от зала „България“

Вълнуваща „романтична“ вечер ни очаква в рамките на юбилейното, 50-то издание на фестивала „Софийски музикални седмици“. Под диригентството на Найден Тодоров ще прозвучат две емблематични творби от епохата на романтизма: Концерт за цигулка и оркестър №1,..

публикувано на 29.05.19 в 17:29