Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикални вечери

Музикалното многообразие на света

от понеделник до петък и неделя
от 19.30 до 21.20 часа

понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.

вторник
“Студио музика”
автори: Силвия Тихова, Наталия Илиева
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.

сряда
“Контрапункт”
автори: Маня Попова
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg

четвъртък
“Метроном”
автори: Елена Хубанова, Милен Панайотов, Цветелина Начева
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.

петък
“В концертните зали”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.

неделя
“Портрети"
Цялостно представяме големите диригенти на 20 в., отговорност поета от Екатерина Дочева. Аделина Александрова ви предлага концертни разходдки из европейските и световните музикални столици. За всички останали колеги временно е отворено за експерименти, идеи и пристрастия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25