Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лицата на нашите гласове: Дневникът на Майя Динева

Снимка: личен архив
Име и фамилия
Майя Николова Динева
Местожителство
град София
e-mail: maiadineva@abv.bg 
http://maiadineva.blogspot.com

Дата и място на раждане:
21 март, 1948 година в град Мездра, община Враца.
Образование: висше, актьорско майсторство, незавършена българска филология.

Професионална подготовка:
Завършила съм ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1972 година в класа на професор Желчо Мандаджиев.
От 1972 до 75 година - актриса във Видинския драматичен театър.
От 1975 до 78 година - актриса в Благоевградския драматичен театър.
От 1978 до 82 година - актриса в Ботевградския пътуващ театър.
От 1983 до 84 гастролирала в Разградския драматичен театър под режисурата на професор Крикор Азарян.
От 1988 година до днес - редактор-драматург в редакция “Радиотеатър” на програма “Христо Ботев” на БНР.
От 1999 до 2001 година - сценарист в документалните поредици “Човешка комедия” и “Път към Голгота” на БНТ.

Опит и интереси:
Започнах професионалния си път с ролята на Милкана от “Майстори” на Рачо Стоянов. През годините като актриса съм получавала два пъти награди в Националните прегледи на драмата и театъра.
Дъщеря съм на актьора Никола Динев и актрисата Вяра Ковачева, едни от създателите на Военния театър. И съпруга на Николай Антонов, актьор в театър “София”. Интересите ми към театъра датират още от детска възраст, откогато датира и интереса ми към писането. Затова, след два успешни семестъра в Българската филология, напуснах и тайно от родителите ми, кандидатствах ВИТИЗ, където бях приета.
Участвала съм във филмите “Тайното оръжие “ и “Златната река” съответно с режисьорките Мариана Евстатиева и Иванка Гръбчева. Също така и в сериала “Селцето”, пуснат на екран едва след промените през 1989 година, с режисьор Иван Терзиев.
Моя камерна пиеса “Нито миг покой” е играна в театър “София” сезон 1984 година, с режисьор Таню Маринов. През 1985 година в кафе-театър “Ню Отани” се игра друга моя камерна пиеса “Среднощни видения“, с режисьор Димитър Еленов.
От 1988 година, след конкурс, съм редактор в редакция “Радиотеатър”. Имам както авторски (“Среща”, “Ненужни никому”, “Скенер” - сериал, “Белият вятър” и др.), така и документални радиопиеси (“Омагьосани гласеве”, “И дойдоха откъм слънцето”, “Между човеците блага воля”, “Галено село” и др.) Също така и документални филми в Националната телевизия.
През 2006 година издадох първата си книга “Часът на вещицата”. Под печат е вторият ми роман “Пътища” в издателство “Анимар”.
Явно интересите ми като актриса и писател се събират и пресичат в драматургията.
Езикова подготовка: малко френски, повече руски.
Семейно положение: омъжена с двама сина и пет внука.
Вероизповедание: източноправославно.
Шофьорска книжка нямам, както и кола.
С уважение : Майя Динева

Рецензия от сн. н. с. д-р Георги Цанков за романа “Пътища”.

Рецензия от Атанас Свиленов, литературен критик за романа “Пътища”.

Промоция на “Часът на вещицата” - Атанас Свиленов, литературен критик.

Златко Стайков, литературен критик, водещ “Литературна борса” в БНР

Яна Добрева, драматург за “Часът на вещицата”.

Откъси  от романите “Пътища” и “Часът на вещицата”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35