Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

| обновено на 20.02.14 в 17:35
Снимка: личен архив
Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е стажант-редактор, литературен сътрудник, редактор, завеждащ-редакция, старши редактор.
В „Младежка редакция” е водила авторски предавания на морално-етични теми „Това, което ви вълнува”, музикално-публицистичното двучасово предаване „Радиопанорама Младост”, предавания за студентите, за младата художествено-творческа интелигенция, „Вечер с програма „Христо Ботев”. Била е репортер в „Хоризонт на вълните на младостта”.
В Литературна редакция на БНР участва със свои стихове и като една от водещите на предаването „Неделен салон”.
Създател и водещ е на предаванията „Клуб 1300”, посветено на 1300 години от създаването на българската държава, на „Радиоклуб на ексцентрика”, на младежката радиопоредица „Шарена Гага”. Водила е предаванията „Информационното общество” и „Гражданската култура”.
Още през 1990 година създава в програма „Христо Ботев” първото предаване за европейска интеграция „Младежта среща Европа”, впоследствие преименувано в „Европейски проекти”, а от края на 2011 г. – в „Европа без граници”. Сега всяка сряда, от 15.30 часа, продължава да запознава слушателите със ставащото в ЕС и с възможностите за българско участие в европейските програми в сферите на образованието, културата, бизнеса.
Владее френски, английски, италиански, испански, полски и руски.

През годините отразява сесии на Европейския парламент в Брюксел и Страсбург, на Парламентарната асамблея и Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, кампаниите на Съвета на Европа срещу расизма, ксенофобията и нетолерантността, както и международни културни събития: Children's Summit в Евро-Дисниленд, Париж (1996 и 1997), Фестивал на франкофонската песен „Франкофоли” в Ла Рошел, Франция (1996), Първа балканска борса на изпълнителските изкуства в Солун, Гърция (2006), Първи европейски форум на културата в Лисабон, Португалия, организиран от Европейската комисия (2007), Заключителните тържества в Гримста и Осло, Норвегия, по повод 150-ата годишнина от рождението на нобеловия лауреат Кнут Хамсун (2010).

Член е на СБЖ, на Международния съюз на журналистите-франкофони (UPF) със седалище в Париж, на сдружението на испаноговорящите журналисти в България, Асоциацията на носителите на френския орден „Академични палми”, на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, на дружеството за приятелство с Финландия, на Комитета „Данте Алигиери”, на Международната асоциация на приятелите на Никос Казандзакис. През 2003-2005 г. е председател на българската секция на UPF, а след това в продължение на няколко години – член на управителния съвет на организацията.

Специализации: 
• Стаж в Радио Франс, Париж – след успешно представяне на конкурс по френски език в БНР (1990)
• Университетски колеж за европейски федерализъм в Аоста, Италия, организиран от Международния център за европейско обучение CIFE (1991)
• Летен университет за разширяването на ЕС в Будапеща и Кестхей, Унгария, организиран от (CIFE) със седалище в Ница (1993)
• Стаж за журналисти франкофони, отразяващи темите за ЕС, организиран в Будапеща от Министерството на външните работи на Франция и Международната агенция по франкофонията (2003)
• Курс по електронна журналистика в София, организиран от Висшето училище по журналистика в Лил, Франция, и факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет „Свети Климент Охридски” (2005)
• Курс по полски език в Полския институт, София (2007-2009)
• Стаж за журналисти в Европейския парламент в Страсбург, организиран от Радио Франс (2005)
• Летен курс в Центъра за полски език и култура за чужденци „Полоникум”, Варшавски университет, Полша (2008)
• Лятна школа по полски език и култура в Университета „Мария Кюри-Склодовска”, Люблин, Полша (2009)

Участия в европейски и международни събития:
• 34-то заседание на Съюза на журналистите-франкофони в Женева, Швейцария (2002)
• Европейски дни на франкофонската преса в Лиеж и Брюксел, Белгия (2003)
• Честване на 80-годишнината на Турското национално радио в Анталия, Турция, в рамките на дискусията за състоянието на радиото днес прави презентация на английски език на тема „Проблемите на жените, представени в предаванията на програма „Христо Ботев” на БНР” (2007)
• Член на международното жури в радиоконкурса на URTI, Тунис (Международен съюз за радио и телевизия със седалище в Париж), като представител на БНР, 2009, (Гергина Дворецка - вдясно на снимката, заедно с членове на журито) 

© Снимка: личен архив

Тунис, 2009 г.

Отличия:

• Юбилеен медал „1300 години България” – за предаванията й на историческа тематика „Клуб 1300” (1981 г.)
• Кавалер на третия по значимост орден на Франция „Академични палми” за популяризиране на френската култура (2006). Отличието е връчено през февруари 2007 г. във френското посолство в София.
• Почетна награда „150 години румънска дипломация" на Министерството на външните работи на Румъния за изключителни заслуги при популяризирането на румънските и общочовешки ценности в международните отношения (2012).

Други награди:
• Награда на СБЖ за младежките й предавания (1996)
• Награда за предаването й „Европейски проекти” в конкурса „Нова пролет за Европа”, организиран от Асоциация „Журналисти за ЕС” (1998)
• Награда за радиожурналистика в конкурса „Робер Шуман”, организиран от Делегацията на Европейската комисия в България (1999)
• Сребърен почетен плакет от Националната агенция на програмата на ЕС „Леонардо да Винчи” за представянето на тази програма чрез предаването „Европейски проекти” (2004)
Награда „Журналисти за Европа”, учредена от „Клуб Европа” при СБЖ (2013 г.)

Творчество:
През годините нейни стихове са публикувани във вестниците „Литературен фронт”, „Пулс”, „Стършел”, „Средношколско знаме”, и списанията „Родна реч” и „Пламък”.
Автор на стихосбирките: „Понякога е обич” в сборника „Петима млади поети” (1978 г.), „Човекът, когото си чакал” (1990 г.), „Шарени думи” (1996 г.), „Сняг и нежност” (2007 г.)
Съавтор е на изданието на френски език „La francophonie vue et vécue par les journalistes bulgares”.

През 2009 година излиза книгата й в проза на български и полски език „Славянско танго”, а през 2012 - романът в разкази „Откриването на Дагоберта”
В началото на 2014 г. беше издадена новата й стихосбирка „Балада за птицата Феникс”:
Интервюта по повод излизането на стихосбирката в „Артефир” ,  в „Графити по въздуха” и в „Ритъмът на столицата“.


Други творчески изяви:
Песни по нейни текстове са изпълнявани от Лили Иванова, Асен Гаргов, Тони Димитрова, група „LZ”, Асен Масларски и други.
Оригиналният текст на песента „Понякога”.
Участник e във фотоизложбата „Пет погледа към Полша”, организирана от Полския институт в София през 2007 година.
Песента „Понякога” по текст на Гергина Дворецка в изпълнение на Тони Димитрова
Песента „Колко думи” по текст на Гергина Дворецка в изпълнение на Лили Иванова
Песента „Красивият миг” по текст на Гергина Дворецка в изпълнение на Лили Иванова и Асен Гаргов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Дарина Маринова

Дарина Маринова, известна още като Дарина Анастасова, е водещ на предаването за изкуства и култура по програма „Христо Ботев” на БНР – „Артефир” . Всеки петък в своята специална рубрика „Книга за уикенда” тя представя на слушателите нови заглавия и автори от българската и световната литература. Дарина Маринова Анастасова е родена в Ботевград. Дипломата..

публикувано на 23.01.12 в 11:02