Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарина Маринова

Снимка: личен архив
Дарина Маринова, известна още като Дарина Анастасова, е водещ на предаването за изкуства и култура по програма „Христо Ботев” на БНР – „Артефир”. Всеки петък в своята специална рубрика „Книга за уикенда” тя представя на слушателите нови заглавия и автори от българската и световната литература.
Дарина Маринова Анастасова е родена в Ботевград. Дипломата на магистър по литература, специалност – поезия и критика от Литературния институт „Максим Горки” в Москва много й помага в литературната джунгла – особено като редактор на приключенски романи… Началото на творческата й кариера съвпада със зората на българското демократичното книгоиздаване и разцвета на въпросния жанр.
Тя е Рицар на книгата. През 2010 година Асоциацията на българските книгоиздатели й присъжда това звание за популяризирането на книгата и четенето в България.
Дарина Маринова познава литературната реалност от много страни: като редактор „Поезия” в списание „Ах, Мария”, като автор на стихове и критически статии, публикувани във всички литературни периодични издания и като преводач от руски език.
Дисертацията й в Литературния институт „Максим Горки” в Москва на тема „Композиционният ритъм в кратката проза на Бунин и О’Хенри” не я превръщат в „кабинетен учен”.
Истинска възможност за Дарина да сподели със слушателите възхищението и респекта си към големите таланти от световната литература е предаването „Избрано от Златния фонд” на БНР в събота вечер, където тя като автор и водещ открива възможност за истинска творческа интерпретация на всякакви жанрове – литературна история, документалистика, драматургия, поезия, есеистика, радиотеатър...
За да представи талантлив нов автор Дарина Маринова е готова да използва микрофона като оръжие.
Готова е да премине континенти и да прелети океани, за да види с очите си мястото, на което се развива действието в книгата.
Може да коментира книгите като футболен мач, но предпочита да прочете фрагменти от тях в ефира, за да могат и авторите да усетят ритъма на собствените си думи.
Пише стихове, които приятелите й четат и разпространяват помежду си, но в този неудържим книжен потоп – отказва и тя да публикува книга.
Знае, че четенето на книги изглажда бръчките и подмладява, за разлика от четенето на фактури и вестници... Защото всеки миг, който сме отделили за изкуство – е миг, в който сме намерили време за себе си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35