Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радиоколекция: За „червеното” – любовта и „черното” – смъртта

Снимка: Архив
В последните дни на Великия пост, от 2 до 20 април, всяка вечер в 21.20 часа от понеделник до петък, „Радиотеатърът” предлага в поредицата, „Радиоколекция” неповторимия роман на Стендал „Червено и черно”. Сблъсъкът индивид–общество, вяра и неверие, добро и зло, са двигателната сила на този роман. Кроткият семинарист Жулиен Сорел, който захвърля расото и смирението си, отхвърля молитвата и се хвърля в борба за победа над разюзданото, надменно и покварено общество на аристократите, плаща за това с живота си.
Авторът на романа „Червено и черно” Анри Бейл има нещастно детство. Мрази баща си и оплаква майка си, която е починала, когато е бил малък. Времето, в което живее, оказва голямо влияние върху него. Бейл използва псевдонима Стендал и така пише няколко от най-добрите си произведения. Всъщност той не бил признат в своето време. Малцина го знаели и четяли, затова и така надписвал произведенията си – „за малцината избрани”. Като всеки велик писател, Стендал бил пророк, защото в 20 век вече избраните били неизброимо множество.
Героят на „Червено и черно”, красавецът Жулиен Сорел, отхвърля истинската любов, греховната любов на една омъжена жена, за да бъде приет във висшето общество. Той е изоставил бога, станал е насилник и лицемер. Загърбил е романтичните си мечти и всичко това го довежда до престъплението. Едва тогава младежът разбира кое е важното, кое никога не бива да бъде захвърлено и изоставено. Истинската вяра и истинската любов!
Помня моя потрес след като гледах филма „Червено и черно” с незабравимото изпълнение на Жерар Филип! Бялата риза, с която тръгна към смъртта неговият герой, светеше на екрана и напук на червеното (любовта) и черното (смъртта) говореше за безсмъртието на любовта!
Според биографите му, тази случка с изстрела в църквата, с който младият любовник се опитва да отстрани изоставената от него жена, Стендал прочел в някакъв вестник. Но и до днес борбата на бога и дявола в човешката душа е актуална. Както актулана винаги ще бъде ревността и жаждата за власт!
С режисьора Никола Гунов и гласовете на акторите Николй Николаев, Виолета Бахчеванова, Андрей Чапразов, Лидия Вълкова, Рачко Ябанджиев, Коста Цонев и други, ви поднасяме една наистина вълнуваща поредица от 2 април до края на Светлата седмица – 20 април, всяка вечер от понеделник до петък от 21.20 часа.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пенчо Славейков и неговата „Кървава песен“

Пенчо Славейков е писателят, най-плътно приближил се до Нобеловата награда от всички, пишещи на български език. За жалост, смъртта му в Брунате, Италия (28.V.1912) прави така, че оттогава шансът за „български“ Нобел е все по-мержелеещ се и топящ се в океана на световната литература.  Но ако се беше случило, българската литература, а вероятно..

публикувано на 24.05.20 в 09:15
Участниците в Цариградската конференция. Прави: граф дьо Муи (секретар), барон Хайнрих фон Каличе, лорд Солсбъри, граф Жан-Батист дьо Шодорди. Седнали: граф Луиджи Корти, граф Франсоа дьо Бургоан, сър Хенри Елиът, граф Николай Игнатиев, барон Карл фон Вертер, граф Ференц Зичи.

Безчувственост в Цариград

Априлското въстание е потушено, светът е потресен, общественото мнение възмутено. В такава обстановка започва Цариградската конференция на посланиците на Великите сили в Османската империя, която трябва да реши каква да е съдбата на българските земи, потопени в пожарища и кръв. Тази конференция поставят в центъра на своята пиеса „Дипломати“ двама..

публикувано на 23.05.20 в 09:15

В търсене на скъпоценния лющян

В колко комични ситуации може да изпадне един мъж, когато в празничен ден отиде до пазара, за да купи лющян? За да разберете, този петък (22 май 2020) от 18 часа на вълните на програма „Христо Ботев“ слушайте комедията „Лющян“ от българския драматург Мирон Иванов. Записът е осъществен през 1972 г., а в ролите ще чуете гласовете на Коста Цонев, Вълчо..

публикувано на 21.05.20 в 16:36

Изплъзващият се дъх на античността като провокация за аудио

„Атолът“ е първата продукция в историята на Радиотеатъра и радиотеатъра в България, която смесва в единно аудиоповествование въображаеми и документални сцени. „Атолът“ е първата българска радиопиеса, за която за използвани определенията "радиофонична опера" и "полифония". Като се основава на мита за Одисей, Атолът разглежда безумието на войната. Чрез..

публикувано на 17.05.20 в 08:10

Цитаделата като стихийно въвличане

Тази продукция на БНР е осъществена с многобройна група актьорски гласове, а също така с гласовете на многобройна група неактьорски гласове на водещи, журналисти, певци, музиканти, преводачи, приятели на участниците в творческия екип, говорещи на различни матерни езици, а също така и самите участници в творческия екип.  Смесването на актьорски..

публикувано на 16.05.20 в 10:20