Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоколекция: За „червеното” – любовта и „черното” – смъртта

Снимка: Архив
В последните дни на Великия пост, от 2 до 20 април, всяка вечер в 21.20 часа от понеделник до петък, „Радиотеатърът” предлага в поредицата, „Радиоколекция” неповторимия роман на Стендал „Червено и черно”. Сблъсъкът индивид–общество, вяра и неверие, добро и зло, са двигателната сила на този роман. Кроткият семинарист Жулиен Сорел, който захвърля расото и смирението си, отхвърля молитвата и се хвърля в борба за победа над разюзданото, надменно и покварено общество на аристократите, плаща за това с живота си.
Авторът на романа „Червено и черно” Анри Бейл има нещастно детство. Мрази баща си и оплаква майка си, която е починала, когато е бил малък. Времето, в което живее, оказва голямо влияние върху него. Бейл използва псевдонима Стендал и така пише няколко от най-добрите си произведения. Всъщност той не бил признат в своето време. Малцина го знаели и четяли, затова и така надписвал произведенията си – „за малцината избрани”. Като всеки велик писател, Стендал бил пророк, защото в 20 век вече избраните били неизброимо множество.
Героят на „Червено и черно”, красавецът Жулиен Сорел, отхвърля истинската любов, греховната любов на една омъжена жена, за да бъде приет във висшето общество. Той е изоставил бога, станал е насилник и лицемер. Загърбил е романтичните си мечти и всичко това го довежда до престъплението. Едва тогава младежът разбира кое е важното, кое никога не бива да бъде захвърлено и изоставено. Истинската вяра и истинската любов!
Помня моя потрес след като гледах филма „Червено и черно” с незабравимото изпълнение на Жерар Филип! Бялата риза, с която тръгна към смъртта неговият герой, светеше на екрана и напук на червеното (любовта) и черното (смъртта) говореше за безсмъртието на любовта!
Според биографите му, тази случка с изстрела в църквата, с който младият любовник се опитва да отстрани изоставената от него жена, Стендал прочел в някакъв вестник. Но и до днес борбата на бога и дявола в човешката душа е актуална. Както актулана винаги ще бъде ревността и жаждата за власт!
С режисьора Никола Гунов и гласовете на акторите Николй Николаев, Виолета Бахчеванова, Андрей Чапразов, Лидия Вълкова, Рачко Ябанджиев, Коста Цонев и други, ви поднасяме една наистина вълнуваща поредица от 2 април до края на Светлата седмица – 20 април, всяка вечер от понеделник до петък от 21.20 часа.
По публикацията работи: Майя Динева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02

Епизод 3: Кураж на неочаквани места: Юлия и Люба

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 09.03.24 в 08:45