Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да готвим с песни

Снимка: Архив
Честита нова година – да бъде изпълнена с много светлина и щастие. В първата среща от 2013 година ви предлагаме коопродукция между хумора и музиката, между кулинарията и музикалните вкусови приумици на композитори и певци. Без да бъде в студиото колегата Весел Цанков ще се погрижи за думичките, защото е написал цяла книга със съвети как „Да не бъдем кльощави”. След толкова много празници, а предстоят още много, ние ще ви предложим няколко бих ги нарекла неочаквани рецепти. Да, точно рецепти, при това възпети с музика. Всички рецепти цитирани по-долу могат да бъдат открити във виртуалното пространство, а за музиката ще трябва да изчакате 14.30 в сряда. Та ето и съдържанието на нашите музикални вкусотии, както и рецептурната ни плейлиста.
„Сутрешен десерт” на Кристина Агилера гарниран с рецепта за Шейк за „Добро утро”.
„Бананов сплит” на Джаз Кънекшън и предложение за „Фламбиран банан”.
„Трапезна музика” от Георг Филип Телеман сервирана със супа „Гаспачо” и за разнообразие „Доматена супа” на групата на Марк Беко.
След супата идва основното ядене и за него ще ни разкаже Гнава Ниум, който явно много обича „Мусака”.
Предложение за връщане към детските спомени отправя Вили Казасян с песента си „Детство мое”, рецептата е за „Циганска баница”, а като комплимент от майстор-готвачите е „Левочевски пататник” на Теодосий Спасов.
Освен с доматената супа и гаспачото почитателите на мексиканската кухня ще научат рецепта за „Моркови с текила”, чието приготвяне ще бъде съпроводено от „Песента на мариачи” изпълнена от Антонио Бандерас и напътствията на Пласидо Доминго в „Текила с лимон”.
Прието е текилата да се пие с лимон и сол, въпреки че в Мексико казват не я пият така. Сигурно са и малко българите, които биха предпочели текила пред родната ракийка, а за тази напитка не трябва само лимон и сол, а и салата. Не пропускайте съветите за това как най-добре се прави „Зелена салата”, както и любимата на Роберто Аланя „Плодова салата”.
Още в началото обясних, че и двамата с Весел Цанков сме разчитали на обмена на идеи във виртуалното пространствио. А аз специално попаднах на интересна тенденция – необясним интерес от страна на музикантите към пая. Рецепти за пай колкото искаш, както и доста вкусни музикални забежки, които ще ви предложа: „Черешов пай” на Шаде, „Ябълков пай” на Дестини`с чайлд, „Меден пай” на Креолски джазбенд, „Сладък картофен пай” на Ал Жаро.
Не пропускайте и италианските „Филийки с моцарела”, гарнирани със „Супа Романа” на група „Шрот нах 8”.
За финал ще запазим „Небе от сос” на „Дионисос”, които изказват нестандартното предположение, че когато се виждат облаци в небето, значи Бог си прави пуканки и ги пече на Слънцето.
След всичко, което изброих остана да ви пожелая „Добър апетит” и да ви предложа, ако направите някоя от рецептите и ви хареса да споделитe с нас.

сряда, 2 януари, от 14.30 часа
По публикацията работи: Светлана Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35