Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на социалната справедливост

Днес (20 февруари) е Световният ден на социалната справедливост. Той се отбелязва от 2009 г. с резолюция 62/10 на Общото събрание на ООН от 26 ноември 2007 г.

Проф. Мария Димитрова
, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” разказа за „Нашият ден”:
„Първо ще кажа, че малко е изместен центъра на разговора по принцип в обществото. Говори се по-скоро за някаква борба на интереси, а не за справедливостта. Дори в самата правова система също се говори за това чий интерес трябва да бъде защитен, а изобщо въпроса за справедливостта се пропуска.
Аз бих призовала цялото общество да се върне отново на тази точка за справедливостта. Тогава ще можем да видим, когато се прави нещо защо се прави така, с какво право се прокарва даден закон. Всичко това трябва да бъде предмет на обсъждане. Когато ние въобще не се сещаме за такъв фокус на внимание, лесно казваме че няма справедливост, вдигаме ръце и се отказваме да действаме. А това не е така. Справедливостта се свързва с върховенството на закона и не можа да има някаква свобода за някаква справедливост извън спазването на законите. А когато законите са несправедливи, например, какво правим? Да не говорим, че може цялата система да бъде несправедлива. Както една истина, когато престанем да се питаме за нея, се превръща в карикатура на истината, така и справедливостта се превръща във формализъм, в педантизъм, т.е. превръща се в гротеска на справедливостта. Ако ние престанем да се питаме дали няма по-добра справедливост, нещата ще си останат такива каквито са. Има и една друга илюзия за равенство пред закона. Не е така, справедливостта по-скоро изисква да можем да признаем всеки според участието му в обществото. Кой с какво допринася, кой какво участие има в обществения живот, кои са слабите и кои са силните, за да защитим слабите и т.н., това  е важното. При нас нещата не стоят така и несправедливостта се поражда от това, че хората в силна позиция се възползват от тези в слаба позиция. Точно това е липсата на право. Това е законът на силния, правото на силния. Този проблем впрочем стои от античността - как да се противопоставим на насилието в обществото? Надмощието и терора на силните над слабите, това е проблемът. Хората са чувствителни именно към тази несправедливост, а когато тя съществува хората искат да се възстанови правото. Ако то отсъства ще се превърнем в една джунгла и така обществото ще се самоунищожи. Според някои е нужно да се стигнем до някаква обща консенсусна представа за света, някакъв обществено договор, каквато е либералната концепция, а в днешно време на неолиберализма. Хората отдават част от свободата си на властта. Аз не вярвам в тази теория, защото хората не са равноправни при избора на властта. Аз съм за комуникативността, която признава приноса на всеки в обществото. Ние сме морални същества и нашето естествено състояние не е подчинено на законите в животинското царство. Ние изначално сме в гражданско състояние. В обществото ние искаме да защитим по-слабите. И тук огромно е значението на правната система. Към нея трябва да насочим вниманието на обществото, за да започнем да говорим за социална справедливост”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международна конференция обсъжда прилагането на Европейския план за електроенергийните мрежи

Брюксел е домакин на 15-ата годишна конференция на Инициативата за възобновяеми енергийни мрежи (Renewables Grid Initiative) на тема "Енергия и солидарност: Въвеждане в действие на Европейския план за мрежите" . Конференцията обсъжда как европейската мрежа може да бъде изградена навреме, спазвайки принципите за опазване на природата, и като..

публикувано на 16.04.24 в 11:52

Стефан Цанев: Дължа на книгите това, което съм

През последната седмица театралният свят на София се оживи с премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев "Мистерия с кон". Творбата разкрива абсурдната природа на нашето ежедневие, където мечтите изчезват, спомените се изпаряват, а историите бързо се забравят.  В интервюто за "Нашият ден" Цанев сподели мнението си за съвременната общност и..

обновено на 16.04.24 в 10:21
Никола Николов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Никола Николов, който разказва за художничката Лика Янко

Евангелия Грабова е истинското име на художничката Лика Янко. Тя е родена в София на 19 март 1928 в семейство на албански бежанци. Учи във Френския колеж в София, където за първи път се запознава с творчеството на художници като Сезан, Гоген и Ван Гог. По-късно те оказват силно влияние върху нейното творчеството. През 1946 г. Лика Янко постъпва в..

публикувано на 16.04.24 в 09:38

Онлайн медии и аудитория – трикове за привличане на внимание

Среди разнообразието на медийните платформи се издигат онлайн медиите като особено важен сектор на съвременната медийна сцена. Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Жанрови и стилистични особености на онлайн медиите", споделя своите наблюдения относно езиковите особености и..

публикувано на 16.04.24 в 09:23

Не пропускайте! Мистър Милър

Доминик Милър , цар на акордиката и синкопа – импровизационна многопластова музика, която тренира ушите за по-правилно възприемане на трудното, но истинско съвършенство. Синонимът на този музикален оригинал е Китара. Един от най-нежните, елегантни и изтънчени майстори на този инструмент. И чак след това – първа жица и бендлидер на вездесъщия..

обновено на 15.04.24 в 13:35