Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Радиоколекция минисериал по романа на Фицджералд

Той беше въплъщение на американската мечта - младост, красота, пари, ранен успех - и вярваше в тези атрибути така страстно, че ги надари с определено величие.

Така пише за Фицджералд неговият съвременник Андрю Тернбул.
И наистина има някакъв митологичен ореол около Франсис Скот Фицджералд, около живота му, който е като излязъл от негов роман, около брака му. Тази леко магическа светлина оцветява дори алкохолизма му, който понякога прилича на отчаян, но съзнателен избор - сякаш сам е искал да се превърне в олицетворение на „лудите години”.
Несъмнено в „Нежна е нощта” могат да се открият доста автобиографични нишки, но съм далеч от мисълта, че те могат да обяснят силата на романа.

„Нежна е нощта” не е просто любовна история, а още един роман за „изгубеното поколение”, част от общите търсения на американската литература в така силния за нея период между двете войни.
Не знам, колко още „изгубени поколения” са се сменили от тогава, но „Нежна е нощта” има свойството да не остарява, по което разпознаваме класическите произведения.

Минисериал по романа на Франсис Скот Фицджералд можете да слушате от 2 до 16 юни, всеки делничен ден от 21.20 по програма „Христо Ботев” в рубриката „Радиоколекция”.

Преводът е на Дмитри Иванов, драматизацията на Майя Динева, а постановката на Илия Добрев.

В ролите: Силвия Лулчева, Илия Добрев, Васил Бинев, Антоанета Добрева, Свежен Младенов, Мая Бабурска, Нина Стамова и Мирослав Косев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Меланхолия на любовта

Записът на радиоадаптацията е осъществен през 1986 г., тя е дело на Петко Радилов, който е и режисьор на постановката, а преводът от английски език е на Григор Павлов. В ролите ще чуете гласовете на Цветана Манева и Явор Милушев. „Двама на люлката“ е дебютната постановка на родения през 1914 г. американски писател Уилям Гибсън и е поставена на Бродуей..

публикувано на 31.05.20 в 09:00

Картотеката на паметта

Тази неделя (31.05.) във времето за нощен радиотеатър, което започва 30 минути след полунощ, предстои да чуете пиесата „Картотека“ от полския поет и драматург Тадеуш Ружевич. Записът е направен през 1980 г., а зад него стои режисьорският тандем Казимеш Брац и Мими Нанчева. Актьорският състав е прекалено внушителен, за да го изброявам подробно,..

публикувано на 29.05.20 в 10:45
Актьорът Реймънд Бър в ролята на Пери Мейсън от сериала на телевизия CBS, 1961 г.

Няма отдих за Пери Мейсън

Пери Мейсън, адвокатът-детектив, се изявява в тази постановка на Радиотеатъра, реализирана през 1986 г. по драматизацията на Илиана Цветанова-Беновска и режисурата на Магда Мирчева в поредицата „Следа“. Както винаги, Пери е блестящ и успява да разкрие добре замаскирано убийство, което иска да спре построяването на увеселително заведение на брега на..

публикувано на 28.05.20 в 11:45

Пенчо Славейков и неговата „Кървава песен“

Пенчо Славейков е писателят, най-плътно приближил се до Нобеловата награда от всички, пишещи на български език. За жалост, смъртта му в Брунате, Италия (28.V.1912) прави така, че оттогава шансът за „български“ Нобел е все по-мержелеещ се и топящ се в океана на световната литература.  Но ако се беше случило, българската литература, а вероятно..

публикувано на 24.05.20 в 09:15
Участниците в Цариградската конференция. Прави: граф дьо Муи (секретар), барон Хайнрих фон Каличе, лорд Солсбъри, граф Жан-Батист дьо Шодорди. Седнали: граф Луиджи Корти, граф Франсоа дьо Бургоан, сър Хенри Елиът, граф Николай Игнатиев, барон Карл фон Вертер, граф Ференц Зичи.

Безчувственост в Цариград

Априлското въстание е потушено, светът е потресен, общественото мнение възмутено. В такава обстановка започва Цариградската конференция на посланиците на Великите сили в Османската империя, която трябва да реши каква да е съдбата на българските земи, потопени в пожарища и кръв. Тази конференция поставят в центъра на своята пиеса „Дипломати“ двама..

публикувано на 23.05.20 в 09:15