Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съдбата на българското население в Македония и Тракия по време на Балканската и Междусъюзническата война

София - Централна гара, заминаване на войска към фронта след обявяването на Балканската война, 1912 г.
Снимка: lostbulgaria.com
През 1912-1913 г. турската, сръбската и гръцката власт, окупирали българските земи, започват системно да ликвидират всички български църкви, училища и читалища и физически да унищожават интелигенцията по тези места. На тези и други трагични, но малко неизвестни и съзнателно премълчани факти от съдбата на нашите сънародници, и в частност на Българската православна църква, е посветено предаването „Премълчаната история”.
Събеседници: доц. д-р Лизбет Любенова от Института по история към БАН и проф. Никола Хаджиев, директор на Националния църковно-археологически музей.
В центъра на разговора са съхранените рапорти на българските владици в Македония и Одринска Тракия, писани през 1912-1913 г., и разказващи с документална точност за отношението на окупаторите към завареното българско население. Чухме разтърсващия разказ за издевателствата над българите, живели по земите на нашите южни и западни съседи в началото на ХХ в., в които се посочват конкретни имена, цифри и факти. Участниците в разговора се опитаха да проследят съществуващите данни за ликвидирането на българската религиозна и културна идентичност в Македония и Тракия, за прогонването на владиците от техните епархии и за психическия и физически тормоз над беззащитното православно население. В тези съхранени по чудо текстове, публикувани в сборника „Последните български владици в Македония”, не са спестени нито сръбските цинизми, нито гръцките извращения над населението. Точно обратното - разказите често се прекъсват от цитати на реплики, произнасяни от безчинстващите окупатори. Това прави изложенията изключително живи и автентични. Оцелелите рапорти на владиците придобиват още по-голямо значение като достоверен и неподправен източник за драматичните дни на Балканската и Междусъюзническата война и поради факта, че прогонването на нашето духовенство е съпроводено с изземване на митрополитските архиви, за които не се знае и до днес дали са пренесени в съседни държави или са унищожени на място.
Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук


26 ноември

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвър лейк

Различната Патая

За впечатленията си от курорта Патая, Тайланд – разказва Магдалена Гигова в предаването „Покана за пътуване“. Докато можехме да пътуваме, Тайланд (и в частност Патая) бе на път да измести Дубай от мечтите на средностатистическата кифла. Иначе българи от поне 20-тина години посещават Страната на усмивките. В съзнанието на повечето от тях Патая е..

публикувано на 25.05.20 в 09:05

Любов към науката и малко магия

Изглежда няма такава извънредна ситуация, която да откаже запалените почитатели на науката от любимото им занимание. Затова в месеците на изолация екипът на TechnoMagicLand продължава срещите си с децата във виртуален вариант.  Не е съвсем същото, но какво по-естествено от това информационните технологии да помогнат за популяризиране на знанието,..

публикувано на 23.05.20 в 08:20

Не е виц, има такава литература

Дни преди 24 май е редно да се обърне внимание и на книжнината, посветена на лова и риболова. Мнозина се присмиват на разказите на героите от ловните полета, но ние винаги сме им отвръщали с примера на майстори като Хемингуей, Емилиян Станев и Йордан Радичков. Затова този път ще говорят за тези неща Йото Пацов – ловец и писател, и Иван Васев, един от..

публикувано на 22.05.20 в 18:06

Междинните гостоприемници: обичайни заподозрени или...

Неяснотите около възможното пренасяне на SARS-CoV-2 от някои животни към човешката популация предизвикаха появата на редица хипотетични опити за научно обяснение на зоонозата при заразяването на хора със сегашния коронавирус. Най-вече прилепи, но и панголини, цивети, дори някои видове змии се оказаха особено често спряганите потенциални „виновници“ за..

публикувано на 21.05.20 в 17:05

Защо някои хора работят по-добре от къщи

Дистанционната работа от къщи се оказа истинска благословия за някои, докато други трудно свикват с подобен режим. Темпераментът и личните качества способстват за лесното справяне с работа от разстояние. Интровертите по-лесно се адаптират към подобна промяна, но това не означава, че други няма да се справят, макар и с малко повече усилия и време за..

публикувано на 21.05.20 в 13:30