Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неизговореното минало

Берлинската стена днес е само туристическа атракция
Снимка: Анелия Кръндева

В доклад на Европейската комисия се правят изводи, че изговарянето на близкото минало вече не е само локален и национален проблем; това е европейски въпрос, за чието решение се търсят общоевропейски решения; сред страните-членки на Европейския съюз не съществува единен модел за осмисляне на миналото; едва пет държави – Чехия, Полша, Унгария, Литва и Латвия, са приели законодателство срещу отричането на престъпленията на тоталитарния режим; време е този период да се превърне в исторически осмислен опит като част от образователната система.
Изводи на социолози от представително проучване: „25 години демократични промени в България”: „Днес 32 % твърдят, че много добре познават развитието на България в периода 1944-1989 г., но 31 % са онези, които твърдят, че не знаят нищо за него. Драматична е ситуацията при най-младото поколение - едва 6 % от младите хора между 16 и 30 години твърдят, че знаят нещо за този период. 40 % от тях не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Софийската или Китайската стена.”
Откъде черпят познания децата на прехода? Половината от тях изграждат представите си от разказите на по-възрастните си роднини, приятели или познати. Един на всеки 10 е чел за това време от книга, 16 % знаят за него от публицистично предаване, 10 % от изучаваното в училище и университет. Как изговаряме миналото и какво втълпяваме на младите?
В разговора участват поетът фолклорист Борислав Геронтиев, който говори и за „Възпятата история”, как историята се доизмисля в народните песни, тук е и поетът хуморист Виктор Самуилов, който чрез сатирични стихове и коментари, ще влезе в двете теми.
Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

10 декември
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвър лейк

Различната Патая

За впечатленията си от курорта Патая, Тайланд – разказва Магдалена Гигова в предаването „Покана за пътуване“. Докато можехме да пътуваме, Тайланд (и в частност Патая) бе на път да измести Дубай от мечтите на средностатистическата кифла. Иначе българи от поне 20-тина години посещават Страната на усмивките. В съзнанието на повечето от тях Патая е..

публикувано на 25.05.20 в 09:05

Любов към науката и малко магия

Изглежда няма такава извънредна ситуация, която да откаже запалените почитатели на науката от любимото им занимание. Затова в месеците на изолация екипът на TechnoMagicLand продължава срещите си с децата във виртуален вариант.  Не е съвсем същото, но какво по-естествено от това информационните технологии да помогнат за популяризиране на знанието,..

публикувано на 23.05.20 в 08:20

Не е виц, има такава литература

Дни преди 24 май е редно да се обърне внимание и на книжнината, посветена на лова и риболова. Мнозина се присмиват на разказите на героите от ловните полета, но ние винаги сме им отвръщали с примера на майстори като Хемингуей, Емилиян Станев и Йордан Радичков. Затова този път ще говорят за тези неща Йото Пацов – ловец и писател, и Иван Васев, един от..

публикувано на 22.05.20 в 18:06

Междинните гостоприемници: обичайни заподозрени или...

Неяснотите около възможното пренасяне на SARS-CoV-2 от някои животни към човешката популация предизвикаха появата на редица хипотетични опити за научно обяснение на зоонозата при заразяването на хора със сегашния коронавирус. Най-вече прилепи, но и панголини, цивети, дори някои видове змии се оказаха особено често спряганите потенциални „виновници“ за..

публикувано на 21.05.20 в 17:05

Защо някои хора работят по-добре от къщи

Дистанционната работа от къщи се оказа истинска благословия за някои, докато други трудно свикват с подобен режим. Темпераментът и личните качества способстват за лесното справяне с работа от разстояние. Интровертите по-лесно се адаптират към подобна промяна, но това не означава, че други няма да се справят, макар и с малко повече усилия и време за..

публикувано на 21.05.20 в 13:30