Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Паспаланов или преди пладнето на българската психология

Снимка: архив

Психологията в наши дни се превърна в научната и академична дисциплина, която в най-голяма степен е привлекателна за младите хора. В Софийския университет един от най-високите балове, които се изискват, за да се изучава дадена специалност, е точно за психологията. Издават се огромно количество книги, непрекъснато се провеждат семинари, обучения, тренинги, които пропагандират най-различни психологически практики - от полу-мистични, до строго академични. Да не споменавам бума на „психологически самоучители”, които било в 9 стъпки, било в 77 правила ни обясняват как да направим живота си щастлив и пълноценен. Разбира се, всички тези аматьорски увлечения по психологията си имат и обяснение, и фундамент и тъкмо за този фундамент ще дойде реч в предаването. Защото - за да се превърне психологията в така примамлива дисциплина, ясно е, че е трябвало да има хора, които да я изкарат от тесните кабинети на специализираната наука, разпространявайки я сред по-широка любознателна и търсеща публика.
Един от тези хора, за които психологията беше и строга наука, но и жизнена практика, е Иван Паспаланов - учен, университетски преподавател, един от най-обаятелните учители по психология в Софийския университет. Отишъл си рано от света, тази година той щеше да навърши 70 години и на тази годишнина са посветени честванията, организирани от Дружеството на психолозите в България и от ученици и последователи на Иван Паспаланов. Трябва задължително да се каже в тази връзка, че в годините, когато на психологията се гледаше се подозрение и тя се учеше съобразно догматичните постулати на марксизма-ленинизма, при които идеологията надмогваше живата практика, българският учен внедри в обучението и във водения от него курс по „Теория на личността” най-новите постижения на науката психология чрез най-видните и представители, отричани и дори низвергвани от идеологическия канон – фройдизъм и постфройдизъм, аналитична психология, бихевиоризъм, екзистенциална психологическа теория и практика и т.н. Да не споменавам огромното количество тестови инструменти, адаптирани и валидизирани за България именно от него. Мнозина от водещите днес имена на българската психология са негови ученици и те са такива, защото Иван Паспаланов с усилията си успя да им внуши, че преди да бъде било теория, било практика, психологията е преди всичко любов и състрадание към човека отсреща. Но любов и състрадание, подплатени със знания, не с кухи постулати. Всъщност той е един от хората, благодарение на които психологията в България от идеологическа се превърна в екзистенциална дисциплина, който постави тази така важна наука на собствените релси, премествайки я от полето на догмите, където беше затънала и почти не се движеше. Сега психологията е в своето пладне, но за да го има това пладне, трябваше да има хора като Иван Паспаланов.
Днес ученият е непознат за широката общественост, в медиите не се шуми за него, никоя не каза и дума за неговата 70-годишнина и предаване като „Премълчаната история” се чувства длъжно да поправи поне малко от малко тази несправедливост.
Участници в предаването са доц. д-р Катя Стойчева, организатор на честванията, и д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.
Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук


17 декември



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25