Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантливите Сара Чакърова и Лора Маркова – заедно на сцената, в училище, в игрите

| обновено на 15.01.15 в 13:57
Лора и Сара са неразделни приятелки
Снимка: bon-bon.bg

Въпреки че са само на 11 години, Сара Чакърова и Лора Маркова отдавна се познават, играят, свирят и пеят. Заедно са ходили на детска градина, а сега са съученички в музикалното училище. И вероятно приятелството им ще продължи цял живот. Защото ги свързва музиката.

Двете солистки – Сара Чакърова и Лора Маркова са 6-годишни, когато участват с „Играчка-плачка“ в конкурса „Сладкопойна чучулига“ в Бургас и носят на автора й Красимир Милетков първа награда. Заглавието на тази песен се оказва пророческо: в игрите започва тяхното приятелство. Заедно двете момичета пеят във вокалната група „Бон-Бон“ и участват в много концерти и студийни записи. Сара става една от най-малките водещи в телевизионното предаване „Бон-Бон“, а характерният глас на Лора често звучи и в записи на рекламни клипове.

През 2009 година Сара и Лора постъпват в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Сара се записва да учи ударни инструменти в класа на Мария Палиева. Само две години по-късно  е отличена като най-млад участник в  Международния конкурс „Музиката и земята“ в София. През 2012-та година получава първа и Голямата награда на името на проф. Анатоли Иванов в Международния перкусионен конкурс „Винер Кланг“ в Мюрццушлаг, Австрия. В биографията й има и Златен медал от „Свирел“ в Словения.

За себе си Сара казва: Аз съм зодия Телец, обичам да играя футбол,  да свиря на барабани и да пея. Моя  приятелка е Лора. Имам зайче, таралеж, две костенурки и куче, но те са при баба ми.

Момичетата  навсякъде са заедно, и двете свирят и на пиано и участват в клавирни концерти. За разлика от Сара, Лора Маркова постъпва в НМУ в класа  на Благородна Танева и „неин“ инструмент става цигулката. Посвещава му се като истински музикант – с много старание и упоритост, които скоро й носят успех. Сред отличията й са: Сребърен медал на Националния конкурс  „Орфеева  дарба“ през  2010-та година, първа награда  от Националния конкурс  „Светослав Обретенов“  в Провадия  (2012 г.)  и  първа награда  на  IX Международен конкурс  „Млади виртуози“, София през  2013-та  година. А на конкурса в град Ниш, Сърбия, Лора печели и Специалната награда с максимален резултат от 100 точки в група от 40 участника. В Българското национално радио Лора направи запис на Фантазия „Кармен“ от Бизе-Франц Дрдла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Сара Чакърова и Павлина Гушева в кадър от клипа.

Българско участие в клип на УНИЦЕФ

Новата версия на хита на Джон Ленън – „Imagine“, обедини хора от цял свят, в подкрепа на борбата на УНИЦЕФ за по-добър живот на всяко дете. Целта е да се повиши осведомеността за правата на децата, да се привлече внимание към предизвикателствата, които..

публикувано на 15.01.15 в 12:48