Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоколекция: „Червено и черно“ – от 3 до 21 август, всеки делничен ден, от 21.20 часа

БНР Новини

Предлагаме ви да слушате „Червено и черно“ – от Стендал.
Както и да се тълкуват цветовете на този световноизвестен роман, ясно е, че става дума за крайности. „Червено и черно“ съчетава конфликтите между бедност и богатство, между мечти и реалност, между истина и лъжа, между любов и омраза. Младият Жулиен Сорел се изправя срещу действителността като се стреми да надмине самия себе си. Всеки болезнен стремеж в личен и в обществен план обаче изисква висока цена. И Жулиен Сорел я заплаща.
Стендал е творческият псевдоним на Анри Мари Бейл, роден през 1783 година в Гренобъл, Югоизточна Франция. „Червено и черно“ е публикуван за първи път през 1830 г. Стендал – майсторът на психологическия анализ, на историческата изрядност, както и на безпощадно точния разрез на обществото от края на 18 и началото на 19 век, получава своето признание едва през 20 век.

Режисьор на радиопостановката е Никола Гунов.
Автор на драматизацията – Елена Филдиш.
Превод – Атанас Далчев.
Участват артистите: Николай Николаев, Коста Цонев, Виолета Бахчеванова, Андрей Чапразов, Рачко Ябанджиев, Георги Гайтаников, Бочо Василев, Никола Гълъбов, Илия Раев, Лъчезар Янев, Емил Стефанов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02