Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осветляване на тъмните години: легенди, тълкувания и факти около приписката на поп Методи Драгинов

БНР Новини
Юлиана Методиева, Гергана Дончева и Митко Новков в студиото на "Премълчаната история"
Снимка: Емил Николов
В българската история има тъмни периоди, за които автентичните извори са оскъдни, а свидетелства почти липсват. Съвсем нормално, впрочем: имало е времена, когато пред населението е стояло само оцеляването, не е било до записване и изобразяване на трудностите. Един такъв тъмен период са вековете 16 и 17, когато властта над българските земи е била в ръцете на османските турци, а българите са били етнос, подчинен на султана. За тези времена съществува една знаменита приписка, наречена „Потурчването на Чепино“, за неин автор се сочи поп Методи Драгинов, за когото обаче не се знае нищо друго извън нея. Приписката се появява на бял свят през 1870 г. в публикуваното от Стефан Захариев изследване „Географико-историко-статистическо описание на Татар-Пазарджишката кааза“, за което, между другото, ласкаво се изказва Константин Иречек, ползвал го в своетите проучавания върху българската история и география.
Така или иначе, приписката на поп Методи се превръща в основа на романа на Антон Дончев „Време разделно“, чиято екранизация от режисьора Людмил Стайков наскоро бе обявена от българската публика за неин най-любим филм. Въпросът обаче е доколко онова, което се разказва във филма и се описва в приписката е достоверно и истинни и тъкмо с този въпрос ще се ангажира предаването „Премълчаната история“ на 23 септември 2015 г. Още Вера Мутафчиева на базата на обстоен и щателен историко-филологически анализ поставя под съмнение автентичността на документа и макар че в едно радиопредаване едва ли ще може да се открие и затвърди като стълб някоя едничка истина, проблемът е важен и съществен: точно върху такива исторически разкази, както и художествени произведения българите предпочитат и продължават да се изявяват единствено и само като жертви, тоест като обекти, а не като субекти на своето историческо движение. За да преодолеят точно това усещане, в студиото на предаването „Премълчаната история“ са Гергана Дончева, гл. асистент в Института по балканистика към БАН, и главният редактор на сайта „Маргиналия“ Юлиана Методиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25