Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоколекция: В памет на героите от войните: 1885 - 1918

БНР Новини
Снимките за колажа са предоставени от личния архив на Александър Въчков
Четири войни разказани от Иван Вазов, Йордан Йовков, Тодор Кожухаров, Владимир Сис. Войни на победи, подем и възторзи. Войни на покруса и непреодолими разочарования.
От пети до тритдесети октомври радиотеатърът ще излъчи двадесет разказа, повечето то които са малко известни. „Иде ли?” на Иван Вазов е в учебниците, но колко са чували, или чели „Когато Одрин беше наш”?
Сред военните разкази на Йовков има блестящи произведения, останали умишлено в сянка: „Триумф”, „Мустафа ачи”- епични картини на конни атаки, „Хермина”- смъртно наранени души, Призракът”- старият воин- печален и обвиняващ, „Те победиха”- апотеоз на силата и предаността на двамата другари от едноименната скулптура.
Малко са разказвачите така грубо премълчавани както Тодор Кожухаров - безупречен офицер, герой от войните, общественик, политик, издател на вестник „Слово”, патриот, защитник на българските евреи. На първи февруари 1945 година е застрелян в двора на Съдебната палата. Защото депутатската банка и министерското кресло тежат на комунистическата везна на Темида повече от всичките му заслуги към отечеството. Ще звучат разказите „Примирието”, „Земляци”, Ординарец”, „Пленник”, „Новобранец”,”Човещина”. Войнишки съдби разказани с обич и искрена мъка.
България помни Иречек, братя Шкорпил, Мърквичка, Прошек, но е забравила Владимир Сис. Дори да беше написал само „Гробовете на Трикери” пак заслужаваша уважението и благодарността на българите. Но той е и от малкото чужди автори, да не е и единственият, който дири виновниците за втората балканска война извън България. Археолог по образование Сис отлично познава историята на Балканите и убедено и убедително защищава интересите на България в Македония , Тракия и Добруджа. В статии и научни трудове аргументирано доказва, че така нареченият македонски език не е нищо по-различно от българския. Печели смъртни врагове. Преживява три атентата. След войните работи за културното сближаване на българи и чехи. Името и заслугите му са неглижирани след 50-та година, когато подобно на Тодор Кожухаров е обвинен в държавна измяна и Държавният съд в Прага го осъжда на 25 години строг затвор. Умира 57 година. 68 година е реабилитиран. В България едва отскоро. Радиотеатърът ще излъчи в две части „Гробовете на Трикери”.

Разказите ще звучат всеки делничен ден от 21.20 часа.

5 октомври - „Те победиха” от Йордан Йовков
6 октомври - Иде ли?” от Иван Вазов
7 октомври - „Ординарец” от Тодор Кожухаров
8 октомври - „Мустафа ачи” от Йордан Йовков
9 октомври - „Пленник” от Тодор Кожухаров
12 октомври - „Белият ескадрон” от Йордан Йовков
13 октомври - „Земляци” от Тодор Кожухаров
14 октомври - „Когато Одрин беше наш” от Иван Вазов
15 октомври - „Триумф” от Йордан Йовков
16 октомври - „Примирието” от Тодор Кожухаров
19 октомври - „Хермина” от Йордан Йовков
20 октомври - „ Пирин” от Йордан Йовков
21 октомври -„При езерото Туркоя” от Йордан Йовков
22 октомври - „Василий Павлович” от Тодор Кожухаров
23 октомври - „Новобранец” от Тодор Кожухаров
26 октомври - „Гробовете на Трикери” от Владимир Сис - първа част
27 октомври- „Гробовете на Трикери” от Владимир Сис - втора част
28 октомври- „Другар” от Йордан Йовков
29 октомври- „Човещина” от Тодор Кожухаров
30 октомври „Призракът” от Йордан Йовков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15