Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имена на българската интелектуална гордост – Петър Увалиев

БНР Новини
Снимка: архив




В европейската културна история на ХХ век има вградени и български имена, без които тя едва ли би била толкова атрактивна и вдъхновяваща, колкото е. Жул Паскин, Жорж Папазов, Боян Райнов, Кристо, Цветан Тодоров, Димитър Гочев, Георги Марков, Дора Валие, Юлия Кръстева – това са само малка част от българите, зазидали интелект, енергия, знания, талант в културната постройка на Запада. Всички те правят така, че можем да се радваме на българските постижения, не непрестанно да недоволстваме и сами да се приравняваме сред културната провинция на Европа. Защото провинцията не е състояния на обективната действителност, провинцията е състояние на духа, следователно колкото по-малко мислим себе си като провинция, толкова по-малко ще сме такава.
СнимкаСред тези имена, които опровергават българското усещане за провинциално културно съществуване, не бива да забравяме и Петър Увалиев, брата на Дора Валие, който в Лондон, където намира пристан след 09.09.1944, се превръща в една от емблематичните фигури на британската културна сцена. Особеното обаче при него е, че той никога не забравя своя български произход и че винаги е бил пристрастен към онова, което се случва в България на културното поле. Затова е истински шанс, че благодарение на новоизлязлата книга „Пет минути с Петър Увалиев. Радиобеседи“ можем да се върнем към този корифей на мисълта, който казва за себе си, че болен от „българолюбие“. Разбира се, връщането е и заради това, че – колкото и нахакано да звучи, все пак Петър Увалиев е наш колега, радиочовек, който именно през и в радиото е намирал адекватната форма, с която да стигне до своите български (и не само) почитатели. Неговите „петминутки“ са излъчвани през 80-те и особено през 90-те и в тях откриваме колко много той се е вълнувал за страната и сънародниците си, колко много е искал да престанат ненужните вражди и оплювания (особено омерзителна за него е думата „отлюспване“), за да тръгне страната ни напред. С уникален език, прекрасен речник, истинско соловотворчество – Петър Увалиев е личност, с която можем само да се гордеем и да почитаме, защото ни дава шанса не единствено да се себемразим, но и да се харесваме – нещо твърде рядко в българското светоусещане. И за утвърдим тази необходимост от повишаване на самочувствието ни, предаването „Премълчаната история“ на 30.09.2015 ще бъде посветено на човека Петър Увалиев. За него в студиото ще говорят доц.д-р Огнян Ковачев, обработил и подготвил за печат „петминутките“ на Петър Увалиев, които изважда от любезно предоставения му архив от г-жа Соня Рув, съпругата на писателя, когото тя нарича „ренесансов човек“, доц.д-р Йордан Ефтимов, когото Петър Увалиев споменава в едно от своите радиоесета и г-жа Таня Петрова, директор на издателство „Агата А“, публикувало първата част на книгата (предсто и втора) „Пет минути с Петър Увалиев. Радиобеседи“.  

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25