Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Радиоколекция“ Радиотеатърът представя „Сидхарта“ от Херман Хесе в 31 части, прочетени от Васил Бинев + podcast

Всеки делничен ден от 30 ноември до 11 януари, от 21.20 часа

| обновено на 28.12.15 в 16:10 БНР Новини

ОМ!
Бавно цъфтеше, бавно узряваше в Сидхарта прозрението какво всъщност е мъдростта, каква е целта на дългото й търсене. Тя не беше друго, освен готовността на душата, способността, тайнственото изкуство във всеки миг от живота да се чувства и вдишва мисълта за единството.
                                                                                                                                                                  „Сидхарта“, Херман Хесе
Чуйте от 1 до 10 част на „Сидхарта“

Чуйте от 11 до 20 част на „Сидхарта“

Чуйте от 21 до 31 част на „Сидхарта“

Свещенният слог ОМ може да се преведе като Всичко. То е първоначалният звук, сътворяващ Вселената. То е името на Бог, на абсолюта, на Висшия разум, който съдържа в себе си началото, процеса и смисъла. То е безкрайността на духа и единството на всички неща.  ОМ вдъхва ред в хаоса. Свързва прекъснатите връзки. Стига до дълбините на същността ни.
„Сидхарта“ е роман-медитация. Великолепен е за слушане. Красив и мъдър е. И въпреки че Говинда, най-добрият приятел на Сидхарта, казва, че мъдростта е несподелима, ние с радост и благоговение споделяме с вас съкровището „Сидхарта“, което нобеловият лауреат Херман Хесе е подарил на човечеството.
„Сидхарта” се появява през 1922 година, когато Първата световна война е поставила на изпитание вярата в човека и възможностите му да строи мир и хармония. Тогава някои от европейските интелектуалци са обърнали поглед на Изток с надеждата там да открият отговорите, които не намират в европейската цивилизация. За Хесе сякаш е естествено да потърси разковничето тъкмо там, тъй като той е роден в семейство на мисионери, които са прекарали голяма част от живота си на Изток.  Редовете от Библията и от индийските и китайските свещени книги са се сливали в едно в ранните детски години на Херман Хесе. И според него Европа хвърля усилия да интелектуализира културата си, да овладява света и да господства над него, но не научава почти нищо за самия човек, за човешката същност. Европеецът е безсилен пред самия себе си, тъй като завладява навън, но не и навътре. Мъдростта на Изтока дава друга гледна точка: да не спориш с битието, а да го приемеш и да се слееш с него. И както казва Сидхарта: „Да търсиш, значи да имаш цел. Но да намериш, значи че си свободен, разкрит, че нямаш никаква цел”.
В края на тази година и в началото на следващата, когато правим равносметки и когато няма как да затворим очите си пред фактите, които всеки ден ни напомнят,  че на земята ни не става по-сигурно и по-уютно, а напротив, все по-разединено и тревожно е, тъкмо това е идеалното време да споделите с нас „Сидхарта“ – роман за лъкатушния житейски път на всеки човек, докато прозре истината, че ние всички сме свързани и сме едно цяло. И най-важното – че светът е съвършен във всеки един миг. Ом!
Приятно слушане!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30