Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на Никола Гюзелев по БНР

БНР Новини
Снимка: БГНЕС









От 15 до 21 август в рамките на „Седмицата на Никола Гюзелев“ програма „Христо Ботев“ предлага някои от знаковите арии от репертоара на големия певец. Три са акцентите към които привличаме вниманието на слушателите:

Всеки ден веднага след обедния информационен бюлетин ще може да чуете арии от „Ернани“ на Верди, „Мефистофел“ на Бойто, „Набуко“ на Верди, „Норма“ на Белини, „Княз Игор“ на Бородин, „Дон Карлос“ на Верди и „Салваторе Роса“ на Гомес.

От 21.20 часа в традиционната „Радиоколекция“ ще прозвучат сцени и дуети от опери както следва:

15 август – „Атила“ от Джузепе Верди – дует на Атила и Ецио с Никола Гюзелев – Атила, Лоренцо Сакомани - Ецио, оркестъра на Софийската опера, диригент Владимир Гяуров.
16  август – „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди – дует на отец Гуардиано и Леонора с Никола Гюзелев и Гена Димитрова, Софийската филхармония, диригент Емил Табаков.
17 август – „Фауст“ от Шарл Гуно – сцена в храма с участието на Никола Гюзелев - Мефистофел, Валери Попова - Маргарита, хор на БНР, Варненска филхармония, диригент Иван Маринов.
18 август – „Дон Карлос“ от Джузепе Верди – сцена от 5картина със Стефка Евстатиева - Елизабет, Никола Гюзелев - крал Филип, Стефка Минева - Еболи, Иван Консулов - Родриго, оркестъра на Софийската опера, диригент Иван Маринов.
19 август – „Симоне Боканегра“ от Джузепе Верди – дует на Симоне и Фиеско с Владимир Стоянов и Никола Гюзелев, Софийски симфоничен оркестър, диригент Борис Хинчев.

На 20 август „На опера в събота“ от 20.00 часа до полунощ ще имате възможност на си припомните най - ярките образи от руския репертоар, които Никола Гюзелев е претворил по нашите и световни сцени, сред които Борис от „Борис Годунов“ на Мусоргски, принц Галицки от „Княз Игор“ на Бородин, „Хованщина“ на Мусоргски, „Иван Сусанин“ на Глинка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Гаджиев в Линц

Той е едва на 29 години, а вече е звезда в красивото небе на клавирното изкуство! Александър Гаджиев, италиано-словенски пианист с руски корени, въодушеви публиката в камерната зала на Брукнерхаус на 6 март тази година. Гаджиев е културeн представител на родния си град Гориция в Италия, европейска културна столица през 2025 година...

публикувано на 29.03.24 в 16:00
Надежда Цанова (вляво) и Аделина Александрова

Пианистката Надежда Цанова: Много е важно един музикант да прекарва известно време насаме със себе си

Тя е млада, красива и нежна, но когато е на сцената и свири, от нея струи някаква особена, почти стоманена сила. Тази сила по всяка вероятност е част от нейната същност, защото всичко, което е постигнала през годините, в които се е развивала като музикант, говори за един много силен характер. Творческата ѝ биография изобилства с изяви от най-различен..

публикувано на 29.03.24 в 12:45
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30