Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 3 октомври в „Радиоколекция“ – проповедите на митрополит Антоний Сурожки

БНР Новини

Митрополит Антоний Сурожки е роден в Лозана, но прекарва детството си в Русия и Персия, където баща му е представител на Имперския дипломатически корпус. Вуйчо му е композиторът Александър Скрябин.
След Руската революция цялото семейство известно време странства по света, докато накрая се установява в Париж. Там завършва гимназия, където усилено изучава класически езици и литература, след което следва физика, химия и биология във Факултета по точни науки в Сорбоната. След дипломирането си там се записва в Медицинския факултет, който завършва непосредствено преди началото на войната.
В продължение на 10 години работи като лекар. През 1939 г., няколко дена преди да замине за фронта, тайно дава монашески обет, а десет години по-късно е ръкоположен за свещеник и е изпратен за пастирско служение във Великобритания.
От този момент той изцяло се посвещава на пастирско обгрижване на все по-нарастващото му паство и на всички, които се обръщат към него за съвет и помощ. Като основател и иерей на Руската Православна църква във Великобритания служи повече от петдесет години – до кончината си в Лондон на 4 август 2003.
За митрополит Антоний се знае, че е говорел завладяващо с часове, но никога не пишел. Всичко издадено от него първоначално се е родило като слово, отправено към слушателя, към отделния човек, с когото е беседвал. Проповедите му са били записвани и разпространявани, за да стигнат и до тези, които не са могли да го чуят. Със своята дълбока хуманност и неуморно свидетелство на Евангелието на Христа, митрополит Антоний завоюва уважението и докосна сърцата на хиляди хора из целия свят.
Радиокомпозицията, която ви предлагаме сега, е на базата на неговата тънка книжка, издадена и на български „Началото на молитвата”. Режисьор на радиокомпозицията е Стилиян Петров, участват актьорите Иван Бърнев и Деляна Хаджиянкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02