Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрени предавания на екип „Инфохолици“ се завръщат в националния ефир на програма „Христо Ботев“

БНР Новини
Емил Янев и Кин Стоянов
Снимка: Булфото

Радио водещите Емил Янев и Кин Стоянов възстановяват в БНР две от авторските си предавания.
Всяка събота от 17 до 18 часа в ефира на Програма „Христо Ботев“ по своите духовни маршрути ще потегля „Трамвай по желание“. Преди да дерайлира от програмата на „Радио София“, в трамвая на желанието се качиха над 600 гости, с помощта на които авторите създадоха 235 радио портрета на творци в театрални, музикални и киноизкуства и представители на сценичните професии.
На 5 ноември водещите ще посрещнат в студиото актьора Стоян Алексиев, за да припомнят в разговор и с помощта документални записи досегашната панорама на личностите, гостували в „Трамвай по желание“.
Неделните вечери по „Христо Ботев“ от 19.30 до 20.30 часа ще бъдат посветени на смелия творчески експеримент, наречен „Риалити роман – една история от десет разказвачи“, в който се залага на импровизацията. От началото на 2008 година до изваждането му от програмата на Радио „София“ в края на 2013 година, предаването подложи на изпитание креативните възможности на гостувалите му разказвачи. Така беше основана Библиотека Български Риалити Романи, в която се съхраняват 24 радио книги, разказани в най-разнообразни жанрове. В студиото – „стори лабораторията“ на предаването, като разказвачи влязоха над сто български писатели, артисти, хуманитаристи, от най-авторитетните и утвърдени творчески имена до юноши, поканени буквално от ученическата скамейка.
На 6 ноември в „стори лабораторията“ на Библиотека Български Риалити Романи ще влезе проф. Боряна Христова – любим разказвач за слушателите на предаването. Заедно с водещите Емил Янев и Кин Стоянов проф. Христова ще припомни на публиката за богатата палитра на риалити романите, а от следващата неделна вечер на 13 ноември екипът ще започне възстановяването на без време прекъснатата 25-та радио книга – историческата мистерия „Тайственият ръкопис на даскал Тодор“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05