Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се родиш във времето на високите технологии

Радиоенциклопедия „Границите на човешкото тяло”

БНР Новини

Според днешните статистики на около четири секунди на планетата Земя се ражда нов човек. При това появата му в наши дни нерядко се случва в контекста на модерни реалности, свързани с асистираната репродукция, зачеването „ин витро“, сурогатното майчинство, фермите в страни като Украйна и Индия за „майки-фурни“, както някои ги наричат. Разбира се, и с така наречените „изкуствени утроби“, които съвременните технологии вече са на път да постигнат. Неотдавна, след решение на Апелативния съд, жителка на  Великобритания получи разрешение даже да износи и роди собствените си внуци след смъртта на дъщеря си, пожелала това, преди да си отиде от белия свят. Заговори се дори за права и достойнство на човешкия ембрион не само в етичен, но и в юридически смисъл на думата. Променят се като цяло традиционните ни представи за семейство и родителство, все по-решително и до голяма степен – безкритично се борави с понятия като „заместващо майчинство“ и „репродуктивна свобода.“ 

До къде стигнаха в осмислянето на тези взаимосвързани, но нееднозначни процеси в настояще и бъдеще време специалистите в областта на биоетиката и биоправото? Отговорите търсим заедно с ръководителката на програма  „Интегративна биоетика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Валентина Кънева, на философа от Алма Матер проф. д-р Стилян Йотов и на първия преподавател по биоправо у нас, докторът по гражданско и семейно право Стоян Ставру.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Оскар

Очите на дете…

Поетично начало на сериозен разговор, посветен на прозаични теми, свързани с детското здраве и в частност – със зрението. Нашият гост проф. Александър Оскар постави акценти върху вродените и придобитите очни проблеми, върху ролята на наследствения фактор и заостри вниманието на родителите какво да наблюдават и какви грижи да полагат за детското..

публикувано на 19.03.24 в 08:30

Идеите на Неофит Бозвели и Емануил Васкидович за книжовния език и стил

Произведението "Славеноболгарский предручний послателник за наставление на болгарските юноши" е част от учебно пособие (ученическа "енциклопедия") "Славяноболгарское детеводство", отпечатано през 1835 г. и включващо поредица от учебници по аритметика, граматика, география и нравственост. По това време двамата автори са учители в Свищов...

публикувано на 18.03.24 в 13:10

За кого е предназначена горската педагогика

Дисциплината "Горска педагогика" е част от обучението на бъдещите лесовъди и курс за практикуващите професията, който се провежда от 10 години в Лесотехническия университет в София. "Горската педагогика е екологично образование за гората, като нейната цел е да повишим знанията и разбиранията на обществото за същността и богатството на горските..

публикувано на 17.03.24 в 09:35

Какви са предимствата на дислексията?

Дислексията се определя като разстройство на ученето, при което се изпитва затруднения при четенето поради проблеми с идентифицирането на речевите звуци и асоциирането им с писмени знаци, свързването им в думи, тоест има неразбиране на кодирането на езика и декодирането на писмената реч. Тоест детето не осмисля, трудно запомня или не успява да започне..

публикувано на 15.03.24 в 17:20
Габриела Руменова

Генеративният AI е акцентът на Световния ден на потребителите за 2024 г.

Присвояването от генеративен изкуствен интелект на самоличност на популярни лица от телевизионния екран, артистичния свят и политическата сцена, както и на авторитети в медицинските и други науки е все по-често срещано и познато събитие в световен мащаб, но и от българската действителност. Зложелатели "превземат“ образи и гласове на артисти, политици,..

публикувано на 15.03.24 в 15:00