Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Eдинственият най-мощен християнски глас в Радиоколекция преди Великден

БНР Новини

Цялото определение на кореспондента на BBC по религиозните въпроси Джералд Пристланд гласи: единственият най-мощен християнски глас в страната. Той има предвид Великобритания. Когато говорим обаче за въздействието на „Началото на молитвата” и на цялостното творчество и деяния в световен мащаб, които името Антоний Сурожки, известен още и със светското си име Андрей Борисович Блум, носи, можем да повишим степента на обобщение. Особено в идеята за глас. Митрополит Антоний Сурожки е не само авторът, който пише молитвите, проповедите, тълкуванията и напътствията, но и гласът, който ги изпълнява по радиото и телевизията в продължение на десетилетия и тези негови разговори и проповеди, неизменно представени с чар и изключителна степен на ценност, привлякоха хиляди хора към неговото обкръжение и хиляди почитатели.  

За проповядване на Божието Слово и подновяване на духовния живот Антоний Сурожки получава почетна докторска степен от Университета в Абърдийн. За богословската, пасторалната и проповядваща си дейност получава почетна докторска степен от Духовната академия в Москва. Следват Университетът в Кеймбридж и Духовната академия в Киев. Между 1966 и 1986 той издава 6 книги с молитви. Ако се върнем още по-назад във времето, ще открием още куп удивителни факти. Въпреки своя руски произход, Андрей Борисович Блум е роден в Лозана, Швейцария, където баща му е бил член на руския имперски дипломатическия корпус. Майка му е била сестра на композитора Скрябин. Семейството се завръща в Русия преди избухването на Първата световна война, но веднага поема към Персия. По време на революцията от 1917 бяга в Париж и, точно там младият Блум пораства далеч от църквата като двуезичен специалист с научни степени по физика, химия и биология и докторска степен по медицина от Сорбоната през 1943. Той служи във френската армия като хирург. През 1943 е ръкоположен за свещеник и това е началото на неговата кариера като теолог.

Началото на молитвата като продукция на Радиотеатъра представлява четене на актьора Иван Бърнев под режисурата на Стилиян Петров. От 3 до 14 април можете да чуете 10-те части на това четене. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пенчо Славейков и неговата „Кървава песен“

Пенчо Славейков е писателят, най-плътно приближил се до Нобеловата награда от всички, пишещи на български език. За жалост, смъртта му в Брунате, Италия (28.V.1912) прави така, че оттогава шансът за „български“ Нобел е все по-мержелеещ се и топящ се в океана на световната литература.  Но ако се беше случило, българската литература, а вероятно..

публикувано на 24.05.20 в 09:15
Участниците в Цариградската конференция. Прави: граф дьо Муи (секретар), барон Хайнрих фон Каличе, лорд Солсбъри, граф Жан-Батист дьо Шодорди. Седнали: граф Луиджи Корти, граф Франсоа дьо Бургоан, сър Хенри Елиът, граф Николай Игнатиев, барон Карл фон Вертер, граф Ференц Зичи.

Безчувственост в Цариград

Априлското въстание е потушено, светът е потресен, общественото мнение възмутено. В такава обстановка започва Цариградската конференция на посланиците на Великите сили в Османската империя, която трябва да реши каква да е съдбата на българските земи, потопени в пожарища и кръв. Тази конференция поставят в центъра на своята пиеса „Дипломати“ двама..

публикувано на 23.05.20 в 09:15

В търсене на скъпоценния лющян

В колко комични ситуации може да изпадне един мъж, когато в празничен ден отиде до пазара, за да купи лющян? За да разберете, този петък (22 май 2020) от 18 часа на вълните на програма „Христо Ботев“ слушайте комедията „Лющян“ от българския драматург Мирон Иванов. Записът е осъществен през 1972 г., а в ролите ще чуете гласовете на Коста Цонев, Вълчо..

публикувано на 21.05.20 в 16:36

Изплъзващият се дъх на античността като провокация за аудио

„Атолът“ е първата продукция в историята на Радиотеатъра и радиотеатъра в България, която смесва в единно аудиоповествование въображаеми и документални сцени. „Атолът“ е първата българска радиопиеса, за която за използвани определенията "радиофонична опера" и "полифония". Като се основава на мита за Одисей, Атолът разглежда безумието на войната. Чрез..

публикувано на 17.05.20 в 08:10

Цитаделата като стихийно въвличане

Тази продукция на БНР е осъществена с многобройна група актьорски гласове, а също така с гласовете на многобройна група неактьорски гласове на водещи, журналисти, певци, музиканти, преводачи, приятели на участниците в творческия екип, говорещи на различни матерни езици, а също така и самите участници в творческия екип.  Смесването на актьорски..

публикувано на 16.05.20 в 10:20