Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новите епизоди на 750-минутното четене

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

ще прозвучат за първи път в делничните дни от 21.20 часа по програма „Христо Ботев“ през следващите седмици. Прословутият маратон на Апостол Карамитев пред микрофона на БНР от 1972 г. получи нов живот, нова форма и нова публика след 45 години очакване в грижовните ръце на Златния фонд. „Радиоколекция“ представя читателско-продуцентско-слушателските предпочитания на Радиотеатъра във формат 10-минутни епизоди с музиката на Теодосий Спасов и приятели.
Новите епизоди от 52-и нататък следват съдържанието на Третата част на романа със заглавие „Народ се пробужда“, в която Лазар Глаушев постепенно става главен герой на повествованието и централна фигура, обединяваща любовно-авантюрната сюжетна линия с поредицата конфликти в Преспа, конфликти както между поколения и типове манталитети, така и главния национално-освободителен подем. Апостол Карамитев е вече толкова вътре в повествованието, с такава лекота успява да предаде диалозите между различни по възраст и пол герои в различна степен на напрежение, с такава изразителност и проникновеност и без капка отблъскващ патос успява да „влезе в кожата“ на героите по време на авторските наблюдения над вътрешното им състояние, че  гарантирам достъпно, омайващо и запомнящо се слушане на „Железният светилник“ като редактор, който прекара няколко седмици с този глас, с този текст, с тази музика и с чудесната работа на звукорежисьора Константин Райдовски. В потока на този глас, владеещ уменията на прецизен скулптор, малки грешки на произнасянето, като например стоглави змии стават остроглави змии, чисто и просто правят цялото още по-чаровно.

Ветерот вее, Вардар лелее!
На край на село, Вардар на брегот,
ми се собрале малите моми –
песни ми пеят, оро играят.
От песни гласи – танки ветрове –
ветерот вее, Вардар лелее!

                                              народна песен

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.