Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Джулюница - фестивал на изобилието

БНР Новини
Снимка: Дарина Арнаудова

В края на XIX и началото на XX век български градинари напускат родните си места и заминават за земите на Австрия, Унгария, Чехия, където създават градини с прекрасни зеленчуци. Днес техните потомци от селата Джулюница, Козаревец, Първомайци и от град Лясковец продължават традицията в зеленчукопроизводството и доказват колко плодородна е земята на този край, докосната от трудолюбива българска ръка. Изобилието от природата ражда фантазия и изобретателност, поражда творчество и естетика в подреждането на трапезата от причудливите форми и фигури, приготвени с много майсторство от домакините-градинари. „Пъстра трапеза” именува фестивала на изобилието Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите АРИЗ-7. По нейна инициатива той се провежда вече 9-а година.
„Пазител на традицията” е ежегодната награда, която присъжда АРИЗ-7 за пренасяне във времето на българската традиция и опазването й за идните поколения. А хората от този край на България са носители на престижния приз. За тях и разговор с част от тях е предаването ни „Събота сутрин”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В огъня хората виждат силата на природата да се роди отново

Точно в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато е денят на св. св. Константин и Елена по стар стил, се извършва тази игра по огън, това тайнство. Основният ритуал е танцуването в жарава – нещо изключително, заради което традицията на нестинарството в България е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Доколко всичко,..

публикувано на 03.06.20 в 11:47

С колело в София, ама друг път

Една от откроимите разлики между София и европейските градове е липсата на велосипедна инфраструктура. По време на изолацията още повече хора се убедиха в достойнствата и ползите от придвижване с колело, въпреки това не изглежда в скоро време промяна на трафика да е възможна. Има добри пожелания и тържествено откриване на велоотсечки, но велосипедна..

публикувано на 03.06.20 в 10:18

Филмова онлайн поредица "Коя е България"

" Коя е България " е проект, който изследва образа на съвременния българин чрез кратки документални филм-портрети. Според Световния доклад за щастието България е една от най-нещастните страни, заемаща 100-но и 97-о място в проучването през 2018 г. и 2019 г. Първите места заемат страни, водещи по фактори като здравеопазване, приходи и сигурност, но също..

публикувано на 03.06.20 в 10:15

Спомен за Невена Коканова

Голямата дама на българското кино Невена Коканова си отива от този свят на 3 юни 2000 г.  Въпреки славата, която ѝ носят големите ѝ филмови и театрални роли, Коканова остава в паметта на съвременниците си със земното си присъствие. Неизкушена от славата и признанието, тя е деликатната, ранима, скромна и търсеща, звезда от различен порядък.  "В своя живот..

публикувано на 03.06.20 в 09:34

Уроци по родолюбие с Искрен Красимиров

Ботев ни трябва не като паметник, а като жив пример за нова България ,  казва Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет, автор и режисьор на документални филми за Христо Ботев и за големите герои на България. Сега той пише и книга, озаглавена „Убий Ботев“, която ще оповести малко известни факти за живота на воеводата и..

публикувано на 02.06.20 в 16:32