Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижата за земята започва от почвата

Световен ден на почвата

БНР Новини
Професор Светла Русева сред учените от института „Никола Пушкаров“, придобили академичните звания професор и доцент за последната година.
Снимка: Елена Кортел

Цивилизацията се развива и загива заедно с почвите си! – тази мисъл на професор Юстус фон Либих, основател на теорията за минералното хранене на растенията, би трябвало да ни държи нащрек за опазването на едно от основните богатства на Земята.

От общата площ на сушата, която представлява 30 на сто, само 10-11 на сто са обработваеми почви и земи. Данните са от презентацията на професор Методи Теохаров, председател на българското почвоведско дружество, във връзка със световния ден на почвата. Те са поредното предупреждение за нас, жителите на планетата ни, заети с различни дейности, да бъдем грижовни стопани, тъй като за всички ни почвата и нейният плодороден слой са безценни.
Световният ден на почвата се отбелязва всяка година на пети декември. Българските почвоведи честваха, разбира се, тържествено този свят за тях празник. Директорът на Института по почвознание, агроекология и защита на растенията „Никола Пушкаров“, професор Светла Русева, се спря на дейността на института и отбеляза ролята му за фундаменталните и стратегически изследвания, свързани със значими национални и международни стопански, екологични и икономически проблеми. Разработването на прогнози и стратегии, научно-приложни и приложни разработки са в помощ на земеделците, които също имат отговорността да се грижат както за почвеното плодородие, така и за запазването на почвите.
За образуването на няколко сантиметра почва са необходими хиляди години. Това означава, че тя на практика е невъзобновяема. Председателят на Селскостопанската академия професор Васил Николов запозна аудиторията с резултатите от конференцията на високо равнище на Естонското председателство на Съвета на Европейския съюз „Почви за устойчиво производство на храна и екосистемни услуги“. На срещата в Талин е изразена тревога от продължаващата загуба на почвени ресурси, на фона на нарастването на потребностите от храна заради увеличаването на населението на планетата ни. Изнесените данни от срещата навеждат на мисълта, че в европейски и световен мащаб решенията на управляващите и мерките за опазването й все още не са достатъчни и навременни.
Българските почвоведи, макар и в нелеки условия, продължават своята работа.





Снимка

Директорът на Института по почвознание, агроекология и защита на растенията „Никола Пушкаров“, професор Светла Русева, открива честването на световния ден на почвата в Националния музей „Земята и хората“. В президиума са: председателят на Селскостопанската академия, професор Васил Николов; председателят на Българското почвоведско дружество, професор Методи Теохаров и професор Тотка Трифонова от Института по почвознание, агроекология и защита на растенията „Никола Пушкаров“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24