Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова национална класация за българска музика БНР Топ 20 стартира по Българското национално радио

БНР Новини
33
Десислава Паунска, ръководител отдел „Комуникация“ на БНР, Александър Велев, генерален директор на БНР, и Кирил Калев, директор на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Ани Петрова

Нова национална класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20 стартира от 1 януари 2018 г. по Българското национално радио. На 18 декември класацията беше представена за първи път пред български автори, изпълнители и продуценти от всички жанрове и поколения.

Българското национално радио винаги е налагало българската музика в ефира. Близо 50% от музиката в нашите програми е българска. Това е музиката, която слушателите харесват и искат да чуват. Новата национална класация е един мащабен проект, част от дългосрочния ангажимент на обществената медия към създаването, разпространението и популяризирането на българска музика. Тя обединява усилията и професионализма на музикалните редактори от всички национални и регионални програми на БНР, за да достига качествената българска музика до още повече слушатели, каза на представянето генералният директор на БНР Александър Велев.

Класацията ще се излъчва всяка седмица във всички 11 национални и регионални програми на Българското национално радио. 23 часа ефир седмично ще бъдат посветени на новата българска музика. Един милион слушатели в цялата страна всяка седмица ще слушат качествена поп и рок музика, създадена от български автори и изпълнена от български музиканти, каза директорът на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев.

В класацията ще участват 20 нови български песни. Задължително условие е авторите да са български музиканти и текстописци, като се допуска съавторство с чужди музиканти, текстописци и аранжори. Същото условие важи и за изпълнителите. Записите на всяка песен трябва да бъдат осъществени в професионално студио и качеството на изпълнението да е на професионално ниво. В селекцията на песните основен критерий ще бъдат качествата на песента като музика, текст, аранжимент и изпълнение. Няма ограничения за езика, на който се пее. Песните не трябва да влизат в конфликт с мисията на БНР като обществена медия. Няма да се допускат песни с нецензурен текст и обидно съдържание.

Всяка седмица ще се гласува за общо 22 песни: 20 от предишната седмица и 2 нови предложения. Изборът на новите предложения ще е на селекционен екип от музикални редактори и продуценти в БНР. Гласуването ще е на принципа 50% от гласовете на слушателската аудитория и 50% от селекционния екип. При равен резултат на две песни, селекционният екип ще прегласува и/или взима решение коя песен е на по-предна позиция. Двете песни, получили най-малък резултат ще отпадат.

Селекционният екип на класацията е съставен от музикални редактори от всички програми на БНР: Жени Монева, Диляна Трачева, Здравко Петров, Лили Големинова, Крум Богдански, Мариан Ранов, Димитър Димитров, Петър Маринов, Ангел Чавдаров, Милко Петров, Неделчо Киров и Драгомир Симеонов. Изпълнителен продуцент на класацията е Мая Райкова.

Достъпът на слушателите за прослушване и гласуване за песните в класацията ще е в интернет на официалната, специално разработена страница top20.bnr.bg. За прослушване и гласуване в класацията ще бъде разработено и мобилно приложение. Класацията ще бъде представена четири пъти годишно с големи концерти в София и страната.

Първото излъчване на новата национална класация за българска музика БНР Топ 20 ще бъде в ефира на програма „Хоризонт“ на 1 януари 2018 г. от 15 до 16 часа, а на честотите на програма „Христо Ботев“ – във вторник от 11 до 12 часа, с повторение в събота от 18 до 19 часа.

Снимки в галерията: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35