Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златни ръце, златно сърце!

БНР Новини
3
В стогодишната бакърджийница на улица „Житна чаршия“.
Снимка: Елена Кортел

Сто години в бащината бакърджийница на майстор Добрин Николов от Самоков звънчето на вратата посреща и изпраща сръчните стопани и купувачите на домашни изделия и суверини, изковани от мед. Не мога да откъсна очите си от топлото сияние на саханите, тавите и подносите, на паната-картини, от изящните извивки на джезветата, на каничките за вино или букетче цветя, изработени от великолепния умелец... Рисунъкът, инкрустациите по тях са прекрасно изображение на прочутата самоковска чешма с халката или на други паметни старини, на красивите полски цветя или на ледените цветя-шедьоври на зимата, на огненото лице на Слънцето и сияйните му лъчи.
Майсторството на Добрин Николов от Самоков се лее от непресъхващия извор на предците му, той носи в гените си още много други умения.
Читалището-паметник „Отец Паисий“ заедно с бащината бакърджийница за майстор Добрин са били и остават част от родното огнище, където огънят на творчеството се разпалва и създава неповторима красота. Музикалните умения на майстора са също много – той свири на мандолина, пее в черковния хор, а обича и руските романси. Освен всичко това и рисува. В бакърджийницата на видно място са първо портретите на родителите му, а после и на колоритни местни хора.
Гостуването в стогодишната работилничка при майстора бакърджия Добрин Николов от Самоков е изпъстрено с много разкази. Тук приказката ни върви и обикаля целия огромен свят на умелеца с голяма душа. Един период от живота му е минал и в бившия Съветски съюз, там той работил по строежите, като смята, че най-голямото му постижение тогава е умението му да усеща струните на човешката душа – това усещане също е изковано ден след ден на Житна чаршия, където е дюкянчето на баща му, много тачен майстор от цветното, многоетническо население на стария Самоков.
Майстор Добрин е надарен с толкова много благодат, която изпълва стотици хора с красота, опитът и душевността му посипват пред мене зрънца от мъдрост. Разказ след разказ, неусетно го приех толкова близък до сърцето си, че започнах да му говоря на „ти“, като на свой човек, с душа като топла пита – а той раздава ли раздава от нея и тя не се свършва, напротив – расте. Към Бога, към Твореца! Вярващ човек, надарен с много умения, благодарен на Създателя ни за тях. Златна ти душа, златни ти ръце, майсторе!




Снимки: Елена Кортел


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22