Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска драматургия в „Запазена марка Радиотеатър“

БНР Новини
Снимка: Анелия Кръндева

В рубриката „Запазена марка Радиотеатър“ във втората седмица от Новата година сме подготвили за вас излъчването на пет съвременни български пиеси.
В понеделник през нощта на 8 януари ще чуете пиесата на Вичо Балабанов „Молитва на разсъмване“. Вичо Балабанов е инженер-химик с 33 години в стаж в енергетиката, който също така е поет, драматург и радиоводещ. Има издадени 4 книги с поезия и драматургия. Пиесите му „Почти като човешки глас“, „Шпагат“, „На добър час“ са поставяни в различни театри в страната, а драматургичния му текст „Упражнение за ръцете“ му донесе европейска награда за радиодраматургия. През 2015 пиесата му „Песничките на стария комедиант“ спечели първа награда на конкурса „Иван Радоев“ за съвременна пиеса.
Във вторник на 9 януари излъчваме пиесата на Мария Станкова „Ловът на пустинна хиена“, на следващите две вечери (10 и 11 януари) „Липсващият разказ“ на Андрей Филипов и „Прекрасни като истински“ на Михаил Величков.
В последния работен ден от седмицата (12 януари) ви предлагаме емблематичната пиеса на Стефан Цанев „Последната нощ на Сократ“, произвела през 80-те години истински фурор в театралния живот. Сократ е осъден на смърт от Атинската демокрация, за това, че „развращава младежта” и е „опасен за държавата”. В последната си нощ той чака да пропеят трети петли, когато ще бъде отровен. Присъдата трябва да бъде изпълнена от пазача-палач, който също е бил осъден на смърт, защото е организирал заговор за освобождението на Йония от хегемонията на Атина. Пиесата говори на езоповски език за смисъла на вечните ценности, за демокрацията, робството, за човешкия страх и безстрашие през смъртта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30