Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариан Петреску и Резонанс Биг Бенд - В почит към Оскар Питърсън

БНР Новини
Оскар Питърсън (1977 г.)
Снимка: wikimedia.org/Tom Marcello

Румънският джаз пианист Мариан Петреску (роден в Букурещ през 1970 г. в семейство на музиканти), започва да учи пиано на 4-годишна възраст. Завършва музикалното си класическо и джаз образование в Швеция и Финландия. През годините на солидна подготовка, той дебютира на сцената на 15-годишна възраст на фестивала „Пори Джаз” - Финландия.
Оттогава насетне, успехите му придобиват международни мащаби. Печели 2-ра награда на клавирния джаз конкурс в Париж Martial Solal през 1989 г. и 1-ва награда на „Букурещ джаз фестивал” през 1992 г.
Има множество изяви в Монтрьо, Париж, Хага, Копенхаген.
Свирил е с изтъкнати музиканти, измежду които Ал Жаро, Артуро Сандовал, Тутс Тилеманс, Ричи Байрак.
В град Ювяскюля, Финландия, където живее, освен че преподава в консерваторията, е създал и свое собствено музикално училище, в което преподава класика и джаз.
Наричат го Хоровиц на джаз пианото.
С най-голямо влияние от пианистите Бил Евънс и Сергей Рахманинов, очевидно е, че неговият най-голям вдъхновител е канадският пианист Оскар Питърсън.
Американската звукозаписната компания „Резонанс Рекърдс”, с която Мариан Петреску работи от създаването й, основава свой собствен биг бенд.
През 2009 г. президентът й Джордж Клабин, предлага на Мариан Петреску да запишат албума „В почит към Оскар Питърсън”. Освен президент на компанията, Джордж Клабин е и продуцент и желае обликът на пиесите да бъде максимално автентичен и да показват точно душевността и уникалния стил на канадския джаз пианист.
За Мариан Петреску, задачата не е изненада, не е дори сложна за изпълнение. Да се учи цял живот от своя кумир, да имитира неговите похвати и изказ и да ги слее със себе си е майсторство каквото несъмнено притежава. И думата „имитация” не е нито притеснителна, нито казана не на място. Напротив, всеки един творец се стреми към съвършенството, първо чрез имитация на своя идол-предшественик и после като вложи собствените си уникални качества. Стилът на Оскар Питърсън се превръща в еталон за подражание от поколения прохождащи джаз пианисти. Добър негов наследник е румънският музикант.
В този албум са включени едни от най-известните композиции (L'Impossible, Bossa Beguine, Hymn To Freedom, Greensleeves) и транскрипции върху популярни джаз стандарти (Sally's Tomato на Хенри Мансини, Waltzing Is Hip на Рей Браун, Tricotism на Оскар Петифорд) на канадския виртуоз.
Поканени са бележитите оркестратори Бил Кънлиф, Клаус Огерман и Куно Шмид, а наградата „Грами” за най-добър аранжимент, печели албума през 2009 г.
За любителите на джаза и богатия звук на биг бенд, този албум ще донесе тъй желаната наслада.
Целият творчески музикален екип, начело с пианиста Мариан Петреску и резултатът от работата им, е един дълбок поклон и уважение към великия джаз пианист Оскар Питърсън.
Нека споделим заедно това удоволствие!

четвъртък, 25 януари от 11 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30