Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 21 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Модерни времена – новата култура на техническата ера
Преносимият звук като културна памет

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам - Изпята поезия
Радио
Песни и стихове, посветени на радиото - изпълнения на български сборни формации, „Сигнал“, „Куин“.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Поръчението“ от Хайнер Мюлер

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодии от Гърция

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Христина Лютова, Орлин Памуков, Тодор Кожухаров, трио „Вечерница“ и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Богатият дядо“, по английска приказка

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: спомен за актьора Джоко Росич.
• Покана за общинския конкурс-рецитал в град Тервел, посветен на 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев.
• В Световния ден на екскурзовода – разговор с екскурзовод за предизвикателствата на професията.
• Рязко
• Набира ли скорост идеята за нови избори? – коментар на социолог и политолог.
• Специален гост: д-р Николай Шарков – председател на Българския зъболекарски съюз – за грижата за зъбите при децата и достъпа на българите до зъболечение.
• Човекът: Адвокат Албена Койчева – за защитата от домашно насилие по проекти на алианса за защита от насилие, основано на пола и Български център за джендър изследвания.
• Минути за култура: Покана за изложбата на Теодор Ушев – „Като в тъмно огледало“.
• Книгата „България в потури, но с цилиндър“ на журналистката и писател Петя Александрова.
• Интермецо: Покана за танц

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Високо напрежение между БАН, Центъра за изследване на демокрацията и Българския енергиен и минен форум по темата „Белене“: как се отразява на цената на тока за бизнеса и гражданите? В студиото: Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.
• Има ли наплив към специалности, свързани с точните науки в кандидат-студентската кампания за страната и в чужбина през тази година, за кои дестинации е валидно и как да помогнем на кандидат-студентите да вземат най-доброто решение за своята специалност?
• По пътя: с. Ветрен дол, община Септември

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости: Б.Т.Р. представят новия си албум „Невидими стени“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
 Заплакала е гората, уж

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Sic Transit Gloria Mundi (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)“ - ретроспективна изложба на Лъчезар Бояджиев.
• „Като в тъмно огледало“ – Теодор Ушев представя за първи път в България инсталация с миксирана реалност.
• Архитектурните награди на група WhatA за 2017-а – къде се разминаха журито и публиката.
• Новият български филм „Привличане“.
• „Филифльонката“ от Туве Янсон – премиерен куклен спектакъл за възрастни в Бургас.
• Как започна Китайската нова година в Китай – кореспонденция от българската секция на Китайското радио.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
От американски футбол в Оклахома, САЩ до продуцентска компания в България със съвместен видео проект с принца на Абу Даби – историята на Александър Кенанов в поредицата „Младите в изкуството“

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Представяме дуетните записи на мексиканския тенор Роландо Виязон и руския бас Илдар Абдразаков.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Познатият непознат Георги Марков
Фигурата на Георги Марков може би не е така еднозначно антикомунистическа и съпротивителна на режима, по-скоро е двойнствена, сложна, комплицирана и комплексна и точно това се е опитала да покаже в своята книга „Снимки с познати“ проф. Инна Пелева от ПУ „Пайсий Хилендарски“. Едно изследване, което с внимателно четене на документи и произведения изправя пред нас един противоречив образ на амбициозен писател, стремящ се към литературна слава не само в социалистическа България, а и по целия свят. И всичко това като мотив за постъпките му от всякакво естество – и компромисни, и непримирими. Та тъкмо тази сложна персона на българския интелектуалец в годините на Народна република България, видяна през не по-малко сложната персона на писателя Георги Марков е тема на предаването.
Гости в студиото са проф. Инна Пелева и д-р Тони Николов – един от най-ревностните изследователи и пропагандатори на творчеството на Георги Марков в различните му проявления – есета, романи, драми…

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Еликсир на живота
Божествена наслада от грозде

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Професия – филмов композитор“
Още щрихи към портрета на композитора Ранди Нюман – с песни и фрагменти из кинолентите „Майкъл“/96, „Имате поща“/98, „Колите“/06, „Бейб в града“/98.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с две екзотични, отдалечени една от друга дестинации – Карибите и Австралия. Сред страните, включени в предаването, са: Суринам, малко познатите във фолклорно отношение Белиз и Хондурас, Папуа Нова Гвинея, континентална Австралия, Нова Зеландия. Богатство на традиции, инструменти и стилове – от колорита на Антилите до звука на аборигенско диджериду, от реге и етно до фолкрок и електроуърлд.
В програмата: „Шел Зик Брас бенд“, „Орал Фуентес Реге бенд“, „Бомба“, новогвинеецът Джордж Телек, „Блек Сийдс“, бардът Пол Кели, Дейв Добин, уърлд формация „Грипър“ и други.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Големият лакомник“, по грузинска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
„Изкуство и свобода“
- „Да върнеш музиката на хората“ - д-р Ахмад Сармаст, основател и директор на Афганистанския музикален институт, лауреат на „Полярната музикална награда“ за 2018 г.
- „За да бъдеш добър артист, трябва да си свободен“ – Дине Донев (Костас Теодору) по повод второто излизане на неговия албум „Русилво“, определен като „балканска джаз-фолк опера“ от новия издател ЕСМ.
- В седмицата на 145-та годишнина от обесването на Васил Левски: Via dolorosa, симфонична пиеса от Мирослав Данев, един тих и скромен композитор, който беше свободен, защото винаги е бил искрен в музиката си.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове на световни поети
Лиляна Стефанова, Мара Белчева, Пенчо Славейков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Миграцията в Европа през очите на една българска студентка в Холандия. Симеона Герджикова учи икономика в Холандия. Наскоро тя взе участие в проекта на БНТ „Българското пътуване в Европа: Миграцията“. Разговаряме за бежанския център „Айнщайн” в Утрехт, за съдбите на различни хора от различни националности, за изолацията и механизмите да бъде преодоляна и за още важни моменти от работата й по проекта, които не са намерили място в краткия филм, който беше излъчен миналия месец по БНТ.
• Фил Кембъл в България. Китаристът на Motorhead - Фил Кембъл идва с новата си група Phil Campbell And The Bastard Sons в София. Заедно с колегата Иван Драгнев разговаряме с Руслан Русев от Wrong fest – организатор на събитието.
Събеседници: Симеона Герджикова и Руслан Русев

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Гост: проф. Теодора Павлович – завеждащ катедра „Дирижиране“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, диригент на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов” и Хора на Класик ФМ Радио, представител на България в Световния хоров съвет.
Втора част на предаването от поредицата: Преподаватели в катедра „Дирижиране“ на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ гостуват в Cantate Jubilate, заедно със свои възпитаници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20