Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов диск на клавирно дуо Аглика Генова, Любен Димитров

Сряда, 28 март, от 14.30 часа

БНР Новини
Аглика Генова и Любен Димитров
Снимка: личен архив

Завръщат се от Русе. Там имаха концерт заедно с Татяна Колева с творби на американски композитори. Щастливи са, че отново са свирили в родния си град. Щастливи са и, че през лятото – на 4 юни ще свирят в Пловдив, поканени от Мила Павлова за фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“. Концертът ще бъде в дома „Борис Христов“. Новият компактдиск на Аглика Генова и Любен Димитров„Това е мястото, в което ние и двамата като деца сме прекарвали часове и дни, докато родителите ни свиреха. След двадесет години отново ще свирим в Пловдив“. Водят преговори за концерт през новия сезон със Софийската филхармония. След това ще имат майсторски клас на лятната академия „Алегра“ в Русе. „Ще имаме щастието отново да срещнем млади колеги – солисти пианисти и клавирни дуа от цял свят“. Преди тази лятна академия през юли имат студио в Кьолнското радио, за да запишат първата част от следващия си диск, който ще бъде двоен. Втората част ще осъществят догодина, след това ще започне подготовката по издаването. В България ще останат и за великденските празници, но си носят ноти, за да се подготвят за предстоящите концерт в Полша и Германия.
Новият диск на Аглика Генова и Любен Димитров включва концерта за пиано на четири ръце на Карл Черни. Съпровожда ги „Генезис оркестър“, както и концерта за две пиана на Макс Брух в партньорство със Симфоничния оркестър на БНР, а диригент е Йордан Камджалов. Като бонус е добавена фантазията за две пиана на Макс Брух, която не е записвана до този момент.
В звуковия файл може да чуете какво още разказаха Аглика и Любен.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.