Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За съдбата на един български учител

БНР Новини
Ангел Грънчаров, Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно)
Снимка: Кирчо Стоичков

Как и защо на два пъти е уволняван един учител по философия и гражданско образование от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, който в продължение на 18 години е работил в това училище, а освен това в продължение на 7 години е преподавал в пловдивския университет?  
„Научих за Вашето предаване и реших да Ви информирам за моя казус, който е твърде интересен и показател за крайно тежката ситуация в едно българско училище: Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. От 18 години работя в това училище като учител по философия и гражданско образование, ала в последните години ми се случиха невероятно интересни неща: новата директорка (назначена в 2010 г., тя, прочее, вече успя да изкара цели два мандата!) от 2011 г. води същинска война с моя скромна милост, успя да направи какви не поразии, да извърши страхотни беззакония; на два пъти си позволи да ме уволни по смехотворни мотиви („пълна липса на качества да бъде учител“, т.е. чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ), съдът обаче отмени заповедта за уволнението ми, върна ме на работа, тя обаче пак ме уволни, и то по абсолютно същия параграф, сега отново тече тежък съдебен процес.
Та историята ми е твърде многозначителна и затова ще се радвам да бъде разказана на вашите слушатели – които, като данъкоплатци и граждани би следвало да са заинтересовани от това какво става в българските училища. Пращам ви три документа, от които можете да се информирате пределно пълно за случая, първият документ е исковата ми молба до съда, вторият е жалба под формата на отворено писмо до еврокомисаря по образованието г-н Тибор Наврачич, а третият е писмен вариант на моя защитна реч пред съда. Готов съм сам да разкажа пред слушателите на Вашето предаване за фрапантния и безпрецедентен случай на административен произвол“.

Това е част от писмото, което ни е написал Ангел Грънчаров от град Пловдив? Как да си потърсим правата, ако изпаднем в подобна ситуация? В студиото на предаването гостуват Ангел Грънчаров и адвокат Захари Генов, а директорката на гимназията отказа коментар.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53