Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In Memoriam

| обновено на 22.09.18 в 10:17 БНР Новини
Снимка: Ани Петрова



В петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения.

Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и редактор през 80-те години на миналия век, главен секретар на БНР, директор на програмата през 90-те, кореспондент на радиото в Букурещ, главен редактор през последните години от живота си.

Едва ли е имало подобен случай на толкова обичан радиошеф, притежаващ естествено съчувствие и съпричастие към развитието и проблемите на колегите си – професионални, битови, човешки!

Георги Василски бе многостранен радио-човек с богата журналистическа култура: публицист с тънък усет за социалните проблеми от ежедневието в редакционната коментарна рубрика “300 секунди”; драматург, саркастичен поет и присмехулен белетрист с няколко издадени книги; остроумен и забавен в сатиричните предавания на редакция “Хумор и сатира”. Самоироничен в поведението си, опознаването на неизвестните страници от националната ни история се превърна в “професионално хоби” през последното десетилетие от живота му. Със същото бликащо чувсто за хумор той възприемаше заболяването си, пред което нито за миг не мигна уплашено или самосъжалително. Обичаше живота и животът го обичаше, защото бе осъществен в професията и в житието си мъж - с много, много приятели в цяла България!
 
В програма „Христо Ботев“ Жоро бе личността, която с опита и реализма си намираше изход от всяка възникнала проблемна ситуация. Авторитетен, обаятелен, усмихнат – така ще го запомним.

Ще ни липсва! И дълго ще го помним и споменаваме с добро!

Поклон пред паметта му!

Ръководството, колегите и сътрудниците на програма “Христо Ботев”

Ще изпратим Жоро Василски на 25 септември, вторник, от 12.30 ч. на Централни гробища в София, в Ритуалната зала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53