Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Караджов: Спирането на Федералното правителство в САЩ е война на инати

Снимка: pxhere

Една от темите ни в „Мрежата“ е най-дългото в историята на САЩ  спиране на Федералното правителство. Ще попитате защо тъкмо сега ще говорим за САЩ, чиито проблеми на фона на Великобритания може да изглеждат твърде далеч от европейското мислене за стабилност. Отговорът е прост – докато Европа панически се опитва да се справи с Брекзит, в дневния ред на медиите ни, САЩ почти спряха да присъстват. Освен с изтребителите, които вероятно ще купим от тях. Но рикошетите от страната на президента Тръмп никога не закъсняват. И ако процесите там сега изглеждат локални, много скоро могат да се окажат глобални. Защо се стигна до спирането на работа на Федералното правителство? Кой ще отстъпи? Възможно ли е извънредно положение в САЩ? Само блокираните 5 милиарда за “високата, силна и красива” стена между САЩ и Мексико ли доведоха до спирането на работа на Федералното правителство или това е война, която има няколко фронта? За всичко това говорим с проф.  Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.

Войната определено има няколко фронта. Но това е и битка на инати, симптом на по-големите политически сблъсъци не само между Тръмп и Конгреса, но и вътре в самата републиканска партия. Така че въпросът въобще не е за някакви около 5 милиарда долара, които не са никакъв проблем за правителството.
Христофор Караджов

Има ли криза в методиката на работа на медиите в САЩ в отношението им с президента и как отразяват лесно опровержимите му лъжи? Кого обвинява обществото и каква е ролята на разпознаваемите партийни медии за отношението на хората към кризата? (Примерно „Фокс“ от една страна и от друга – близките до демократите медии.)

Проблемът Тръмп в медиите е точно толкова нерешен, колкото и преди 2-3 години. Въпросът обаче вече е в по-малките медийни играчи, а не толкова във „Fox“ или „CNN”, за чието влияние толкова много говорим постоянно. Защото, колкото и странно да звучи, те имат по около 2 милиона гледаемост на вечер, което не е толкова много. В САЩ отдавна няма монолитно медийно покритие, както беше навремето с трите телевизионни медийни компании, чиято гледаемост е била над 50-60 милиона. Сега социалните мрежи имат огромна сила и дори не е ясно кой на кого и по какъв начин влияе. Аз и колегите ми като изследователи на този проблем от 10 години си скубем косите и си блъскаме главите да разберем кое влияе на обществото повече – традиционните медии или социалните мрежи. И може би това, което Тръмп прави с „Туитър“ е наистина печелившо, защото когато президентът на САЩ изстреля туит, в който заплашва примерно Иран, то няма как да не се мултиплицира и в традиционните, и в социалните медии. В същото време това не минава през стандартните филтри, както беше преди. Например някой от старите президенти, когато е бил хванат да говори неистина, което се е случило веднъж-два пъти, ами то после това се анализира с месеци… Днес такъв филтър няма – казаното от президентът се мултиплицира за секунди и край… И това е много сериозен медиен проблем, особено в контекста на управлението на Тръмп. Няма единна стратегия как медиите да се справят с него. Освен това, недоверието в мейнстрийм медиите постоянно расте и оттам хората стават все по-скептични и предпочитат да говорят вместо да мислят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентите от ЛТУ канят на Седмица на ландшафтната архитектура

От 2006 година април се отбелязва като световен месец на ландшафтната архитектура, а в София от 22 до 26 април студенти от 5 курс от Лесотехническия университет организират традиционната "Седмица на ландшафтната архитектура". От 2009 г. винаги през април бъдещите ландшафтни архитекти заедно със свои преподаватели и с представители на професията..

публикувано на 20.04.24 в 12:15
Андрей Янкулов

Лица на висши държавни длъжности не би следвало да завеждат "дела шамари" срещу журналисти

Поредното "дело шамар" (SLAPP)* срещу журналисти – защо точно сега външният министър Калин Стоянов заведе граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева срещу журналистите от BIRD.bg Атанас Чобанов  и Димитър Стоянов , по какво си приличат " делата шамари" със заплахите срещу магистрати и защо има постоянен двоен стандарт в прокуратурата  –..

публикувано на 20.04.24 в 08:45
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00