Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странният случай „Щефан Шматке“

БНР Новини
Стефан Стоянов и Емил Янев в студиото на „Трамвай по желание“
Снимка: Калина Станева

„Една крачка напред“ е най-актуалната премиера на откритата сцена на „Сълза и смях“. Автор е ексцентричният актьор, сценарист, драматург и присмехулник Стефан Стоянов, представящ себе си в артистичните среди като Щефан Шматке. Коя е крачката и кои трябва да я извършат загатва анонсът към пиесата, характеризирана от автора ѝ като самоубийствена комедия: „Младият и неуспешен писател Кирил Хаджи-Мишев (Здравко Здравков) се нанася в единствената квартира в този голям град, която може да си позволи. Това е пригодено за живеене таванско помещение, собственост на хазяина Ветко (Камен Коев). Освен с плъх и семейство хлебарки, Кирил ще трябва да си дели този „апартамент“ и с Хрисим (Красен Ханджиев). Хрисим е колкото и млад, толкова и отчаян човек, който е застанал на ръба на сградата и е готов да направи една крачка напред, да скочи от парапета и по този начин да сложи край на живота си. Защо Хрисим е готов да се раздели с живота си? Ще успее ли Кирил да убеди Хрисим, че има смисъл да живее? Ще успее ли Ветко да събере парите за наема? Отговорите на тези въпроси се крият в час и половина смях с тези трима герои /без да се брои плъха/.“ Стефан Стоянов завършва „Актьорско майсторство“ в НБУ при проф. Илия Добрев с асистент Иван Налбантов. За кратко време работи като актьор в Сатиричния театър, после става сценичен работник. В един момент му поверяват самостоятелно предаване във Военния канал. Сам е сценарист, режисьор и изпълнител в „Изрезките атакуват“. Бъдещият драматург прелиства вестници отпреди 1943 година и вади пикантни статии от типа „Изобретиха машина на времето“, „Обраха женския пансион, задигнаха гащи и чорапи“. Освен, че представя някогашните новини Стефан прави и аналогия с днешното време. Когато старите вестници се изчерпват, той прекръства предаването на „Шести номер“, което в един момент залязва. Бил сред сценаристите на сериала „Етажна собственост“ и предаванията „Господари на ефира“, „София ден и нощ“, „Съдби на кръстопът", „На инат“ или „Перфектната вечеря“ Започва работа в холандската пекарна по обява. „Казах им, че нямам никакъв опит като хлебар. Признах си, че съм сценарист и че ако изникне проект, който ми е интересен, ще си тръгна. Приеха ме“, разказва Стефан и нарича себе си хлебароинтелигент. Радиопремиерата на „Една крачка напред“ представя в деня на официалната ѝ премиера „Трамвай по желание“, с участие на автора Стефан Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на българската Конституция и професионален празник на юриста

На днешната дата (16 април) през 1879 година Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция. Днес отбелязваме Деня на българската Конституция и професионалния празник на юриста. По този повод в "Нашият ден" гостува Емил Дечев , бивш зам.-министър на правосъдието, за да говори за промените в Конституцията, съдебната реформа,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45
Митко Новков, Доротея Табакова, Мария Дамянова и Асен Масларски (от ляво надясно)

Песните на площада, посланията под открито небе

Бардовете. Преди години те бяха едни от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена… Дали в наши дни те като че ли позаглъхнаха и позамлъкнаха? Едва ли е така? Бардовете ги има и като доказателства могат да бъдат посочени концертите, които правят, фестивалите, на които участват, песните, които създават. Как е със здравето..

публикувано на 15.04.24 в 12:55
Дани Бо

Нишката на радостта в акварелите на Дани Бо

Срещата на художничката Дани Бо с акварелната техника е любов от пръв поглед. "Terra Култура" открива Даниела Бошнакова (Дани Бо) далеч от френетиката на София – в Бреша, Северна Италия. Повод за разговора е изложбата с акварели в пазарджишката галерия "Георги Машев", която може да бъде видяна до 24 април.   Поглеждайки около себе си сега,..

публикувано на 15.04.24 в 11:49