Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Русе - концерт на квартет ФРОШ, Евгени Божанов и Мие Мики

БНР Новини
Квартет "Фрош"

Директните ни включвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължават с концерт на Струнен квартет ФРОШ, Евгени Божанов – пиано и Мие Мики – акордеон.

В програмата ще звучат: Хенри Пърсел – „Фантазии“ за четири гласа; Дмитрий Шостакович – Клавирен квинтет в сол минор, опус 57; Астор Пиацола – Пет пиеси за соло акордеон, Концерт за пиано, акордеон и струнен квартет „Aconcagua“.

Квартет "Фрош" е създаден през 2007 в София. Започва концертната си дейност с ежегодно участие в цикъла от концерти на БНР – Солистите на радиото.

Има реализирани звукозаписи за фонда на БНР на произведения от П. Владигеров, К.Илиев, В. Казанджиев, М. Георгиев, П. Керкелов, Дм. Шостакович, Фр. Шуберт, Х. Волф, А. Шьонберг, А. Веберн, Б. Барток.

През 2017 към цигуларките Негина Стоянова и Петя Димитрова, и виолистката Мария Вълчанова се присъединява и виолончелистът Атанас Кръстев.

Квартетът изгражда амбициозните си програми с приоритет към съвременната музика. Благодарение на младите и отдадени квартетисти публиката чува произведения, които не се изпълняват у нас, а често присъства и на раждането на съвсем нови композиции.

Евгени Божанов e роден през 1984 година в България, завършва обучението си в Есен и Дюселдорф при Б. Блох и Г. Ф. Шенк. Международната му кариера започва, след като печели няколко големи международни конкурси, включително Святослав Рихтер в Москва, Кралица Елизабет в Брюксел, Ван Клайбърн във Форт Уърт, Тексас и Фредерик Шопен във Варшава.

През последните сезони свири с водещи европейски оркестри, сред които Белгийският национален оркестър, Оркестър Филхармония, Кралската филхармония на Ливърпул, Камерният оркестър на Баварското радио, Симфоничният оркестър на Малмьо, Оркестърът на ЦПИ Hyogo, Ensemble Wien, Атинският държавен оркестър, Филхармония Артуро Тосканини и Оркестърът на Санта Чечилия в Рим.


Мие Мики е родена 15 септември 1956 година в Токио. Започва да свири на акордеон на 4-годишна възраст, а на 8 прави първия си радиозапис в Ен Ейч Кей, Токио. За три години (1981, 1985 и 1986) тя е поканена да въведе свиренето на акордеон в Китай чрез концерти и майсторски класове.

В Токио се провежда ежегодно концертен цикъл, озаглавен „Мие Мики - творби за акордеон”. Над 50 произведения са й посветили съвременни японски и чужди композитори.

Има издадени над 30 компактдиска от водещи звукозаписни фирми, сред които Philips, Sony, Denon.

Работи с диригенти като Сейджи Озава, Хироюки Иваки, Хироши Вакасуги и Шарл Дютоа.

Слушайте на 20 март, сряда, от 19.00 ч. по програма "Христо Ботев".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2024 г.

16 април Свири симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин. 3.00 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Рапсодия по тема от Паганини, оп. 43. Солист: Андрей Гугнин (пиано). 3.27 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Прелюд в Сол мажор, оп. 32 № 5. Изпълнява Андрей Гугнин (пиано). 3.32 часа – Сергей Прокофиев (1891-1953),..

публикувано на 14.04.24 в 09:05

"Летящият холандец" се завръща на сцената на Кралската oпера

След дългогодишно отсъствие "Летящият холандец" на Рихард Вагнер се завръща на сцената на Кралската oпера. Вагнер създава произведението вдъхновен от сатиричната новела "Мемоарите на господин фон Шнáбелевóпски" на Хайнрих Хайне и разтърсен от едно свое бурно пътешествие с малък кораб от Рига до Лондон. Записът, който ще прозвучи е от 16 март 2024..

публикувано на 13.04.24 в 08:05
Аделина Александрова и проф. д-р Петя Бъговска (вдясно)

Проф. д-р Петя Бъговска: Много е важно да има отношение към миналото

За нея спокойно може да се каже, че не тя е избрала инструмента, на който свири, а той е избрал нея. Заниманията ѝ с музика всъщност започват от пианото, но съдбата пожелава животът ѝ да бъде свързан с контрабаса! И там тя е пълновластна господарка – изтръгва от него звуци, изненадващи за внушителния му размер, и го подчинява безусловно на творческата..

публикувано на 12.04.24 в 11:15

Оперетата "Графиня Марица" оживява на сцената в Русе

Точно преди 100 години във виенския Театър ан дер Вийн композиторът Имре Калман представя своята гениална и много обичана от публиката оперета, "Графиня Марица". Сюжетът е изграден върху остър любовен конфликт между разореният граф Тасило и гордата и красива графиня Марица, а музиката е ярка и страстна. В оперетата "Графиня Марица" Имре Калман,..

публикувано на 12.04.24 в 09:10