Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ансамбъл „Ла Росиньол“ – музика за пеене и танци от времето на Ренесанса

сряда, 10 април от 14.30 часа

БНР Новини
Снимка: iicsofia.esteri.it

На 22 март в програмата на фeстивала „Мартенски музикални дни“ беше включен концерт на Ансамбъла „Ла Росиньол“. Блокфлейти, гайда, хърди-гърди, портативен орган, лютня, ренесансова китара, различни ударни съпровождаха танците и песните звучали в дворците на благородниците. Специално възстановени от рисунки, картини, гоблени бяха както инструментите, така и дрехите на изпълнителите. Доменико Баронио, Франческо Дзувадели и Матео Паляри сменяха инструмент след инструмент, мелодиите бяха закачливи, танците на Симона Паскуали и Ерика Ганси леки и атрактивни.

„Това е копие на старинен инструмент. Не съм виждал истинския, но взех модела от базиликата в Асизи. Там открих изображение на този орган. Направиха го от дърво. Изработен е от Джузепе Тизи. Имаме го от 2004 г. Колкото до гирондата – хърди-гърди и тя не е стара, а копие. Направи го Лино Моняски, който е от Парма“ – разказва Франческо Дзувадели, докато настройва портативния орган.

„Седемдесет процента от това, което правим, е да търсим – обяснява ръководителят на състава Доменико Баронио. Издирваме в библиотеки – частни и обществени по целия свят. Заради непрестанните нашествия от различни народи – испанци, французи, американци, германци много ноти от онази епоха са изнесени от страната и се намират в Щатите, Франция, Испания, Германия. Изморително е, но за тридесет години открихме много интересни и красиви неща“.

В предаването ще звучат записи от един от техните дискове, наречен „Арии и танци от Ренесанса – за пеене и свирене“.

Ансамбъл „Ла Росиньол“ е създаден през 1987 г. като общество от артисти и изследователи, влюбени в старинната музика и танци. Занимават се и активно с обучения, свързани с разясняването на спецификата на ренесансовата музика. Пишат музика за филми и участват във филмови продукции.
Записват много музика.

В Русе представиха спектакъл, посветен на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи. Разделен беше на три части, които отбелязват три периода от живота на твореца – във Флоренция, в Милано – Мантуа – Венеция и във Франция. В основата на целия спектакъл са открити музикални ребуси на Леонардо, в които той комбинира музикални нотации, думи или части от думи, които Роберто Куинтарели изпълни. Ето го и текста „Amorela sol mi fa remirare, Sol la mi fasollicita Sol la mi fa sperarе L’amoremi fa sollazzare“. В звуковия файл може да чуете обяснението на Доменико Баронио за спектакъла и какво им предстои.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.