Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Opus Dei“ концерт с песни на Волфганг Амадеус Моцарт и Рихард Щраус

На 30 май в рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ концерт с песни от Моцарт и Рихард Щраус ще изнесат оперните певици Цветана Бандаловска и Марияна Панова съпровождани от пианистката Боряна Ламбрева.

„Това е наша идея, която отдавна искаме да осъществим – да свържем музиката на двамата композитори, които ние много обичаме“ – казва Боряна Ламбрева
Подготовката отнема доста време. Трите четат писмата на Моцарт и на Щраус. Избират най-подходящите, за да разкажат истории от живота – за любовта, за раздялата, за смъртат. Ще се включи и актьорът Асен Караниколов, който ще представи избраните писма.
„Рядко се изпълнява Рихард Щраус в България, а и рядко се изпълняват песните на Моцарт“ – споделя Цветана Бандаловска.

В програмите ще има и превод на текстовете на песните направен от Борис Дренков. „Така публиката ще можже да следи историята и да навлезе по-дълбоко в идеите, които композиторът е вложил“ – допълва Марияна Панова.
В края на всяка част двете певици ще изпълнят и по един дует – от операта „Заиде“ на Моцарт и от „Кавалерът на розата“ на Щраус.

Какво още споделиха трите изпълнителки чуйте в звуковия файл, а от 14.30 часа ще прозвучат техни записи и ще научите кога и къде може да ги чуете в следващите месеци.