„Мистичен извор“ – изложба на Николай Иванов ОМ

3
Снимка: galleryseasons.com

Художник, музикант, композитор – това триединство е в същността на този артист – Николай Иванов ОМ, който през годините търси взаимовръзката между двете изкуства – музиката и живописта. Звук и цвят са в непрестанна комуникация и хармония в неговите произведения.


Истински празник бе откриването на неговата изложба в галерия „Сезони“ със заглавие „Мистичен извор“, защото заедно с близо 30-те негови платна, смесена техника, той направи за своите почитатели един истински концерт с групата си – арт формация „ОМ“.

Николай Иванов има близо 40 самостоятелни изложби у нас и цяла Европа – Унгария, Чехия, Испания, Полша и други. Мистичното движение на вибрациите и хармонията, като отношение на цвят и звук – както казва самият художник – са в основата на неговия дългогодишен път на търсене на изобразителния език на самовглъбяване, на синтез между изобразителните средства и музикалното им внушение. Картините звучат, а музиката е ярко изобразителна.

И като синтез между традиция и модерност в музиката – без граници на вид музика, от етно-стиловете до джаза. Затова ще припомним някои от заглавията на изложбите му – „Амбиент“, „Природа“, „Сакрални обекти“, „Пейзажи“, „Абстрактни композиции“ и сега „Мистичен извор“. Особено го привличат сакралните изживявания и състоянието на медитация в Тибет и Хималаите, като висша форма на състояние на духа, като космическо отделяне на тялото от душата.

Това го стимулира преди доста години да участва в експедицията „Еверест Концерт“ – най-високия концерт в света. Съчетавайки – отново ще припомним – модерност и традиция, различни жанрове и изобразителни езици, като рисува фрески и създава инсталации, като прави музикални експерименти от джаз и авангард до електронна и филмова музика, Николай Иванов ОМ изразява в най-голяма степен същността и измеренията на съвременното изкуство, като истински синтез между идеи и чувства, които откриваме и в музиката и в живописта му.Галерия