Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Олекотени версии“ – изложба на Леда Старчева

Снимка: галерия „Аросита“

Галерия „Аросита“ представя на своята публика новата изложба на художничката Леда Старчева, която не така често показва своите идеи и колекции, защото дълго премисля и търси различните, новите идеи. Така е и с изложбата „Олекотени версии“, като този цикъл от работи започва с участието си във Фестивала на съвременното изкуство в Благоевград преди няколко години. Това е колекция създадена изцяло от скулптурни творби, в които триизмерната пластика действа на възприятията в няколко посоки. Леда Старчева умее да наблюдава, да анализира, да търси взаимовръзката между нещата, които ни заобикалят и да ги пресъздаде по един елегантен и смислен начин. Пластиките са посветени на диалога между създаденото от човека – като сгради, машини, предмети от различен характер, неща, които с течение на времето се заличават, целенасочено разрушават, а природата настъпва и бавно или ги покрива – като забрава – или ги обновява. Знаем индустриалните руини в покрайнините на градовете ни, градските отпадъци от различно естество, които често провокират и дразнят сетивата си. Затова като че ли тези „Олекотени версии“, пластики в различни форми и състояния, се стремят да внесат някакъв порядък и хармония в живота ни.
Посетителят отново се уверява в това, че творчеството на Леда Старчева излъчва елегантност, интимност и изящество, в съчетание с енергията на формата, конструкцията и изразителността. Сякаш изразява своя копнеж да се противопостави на разрушението и въведе порядък не само в своето мислене и действие, но да го предаде и на публиката. Всяка пластика от бяло – гипс, пропит с плат въздейства с особената си форма, съгражда цялото – конструирано от отделни части, като някаква нереална игра. Затова заглавия като „Генератор“, „Охладител“, „Резервоар“, „Корпус“, „Агрегат“ стоят в противовес на тази белота и изящество, за да ни приканват да търсим хармонията и равновесието.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40
Илиян Лалев

Черните рисунки на Илиян Лалев

Галерия "Стубел" представя самостоятелна изложба "Черни рисунки" на художника Илиян Лалев, едно от знаковите имена на съвременната художествена сцена.  Това е експозиция, която привлича вниманието върху тревожни актуални събития в днешното битие. Темите са поднесени естетски, смислено, с висока визуална култура. Заглавията са: "Някъде в Сицилия",..

публикувано на 29.03.24 в 08:50

Насилието като фарс в Сатиричния театър

На 29 март в Сатиричния театър "Алеко Константинов" е премиерата на спектакъла "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано. Поставката е на Николай Младенов, а сценографията е дело на Кирил Наумов. Режисьорът Николай Младенов определя пиесата, като забавно-ироничен крими трилър, който ни отвежда в света на един непознат за българската публика автор...

публикувано на 29.03.24 в 08:05

"Вълните на морето са жени" – филм, който не се очаква от турски режисьор

"Вълните на морето са жени" в случая не е стихотворението на Евтим Евтимов, а българското заглавие на филмовата история на Аслъхан Юналдъ. Нейният пълнометражен игрален дебют е изпълнен с напрежение трилър, чието основно действие се развива на яхта върху лазурните вълни на Егейско море. Зрителите проследяват историята на млада жена, която се завръща в..

публикувано на 28.03.24 в 16:59

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето"..

публикувано на 28.03.24 в 15:35