Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно предаване на третата вечер на Международния джазфестивал „Банско 2019“ – 8 август, от 19.15 часа

Spectrum
Снимка: banskojazzfest.com

Програма „Христо Ботев“ продължава директните си излъчвания от XXII Международен джазфестивал в Банско.

Програмата за вечерта:

• Spectrum (България): Боряна Йорданова (сопран), Весела Морова (алт), Атанас Кулински (тенор), Янко Янков (баритон), Константин Бейков (бас).

• Сара Джейн Гиоти (Италия): Сара Джейн Гиоти (вокал и аранжимент), Симоне Мигани (пиано), Андреа Таравели (бас), Паскуале Монтуори (барабани).

• Джамал Томас бенд (САЩ / Европа): Джамал Томас (вокал и барабани), Мая Лиза (вокал), Дейв Брайденбах (бас), Коен Моленар (клавиши), Гай Никълс (китара), Матиас Швенглер (тромпет), Джулиан Ритър (тромбон), Алекс Бернат (барабани).


Spectrum – хармония от човешки гласове, която завладява всеки, който е способен да чуе и почувства красотата на акапелното пеене. От създаването си през 2012 г. вокалният квинтет отбелязва редица знакови участия на престижни сцени, като Зала 1 на НДК, зала „България“, Първо студио на БНР, както и на многобройни фестивални и камерни сцени в цялата страна. В творческите си търсения Spectrum застават отвъд жанровите ограничения – музиката им, изпълнена в петгласна хармония, съчетава джаз, етно, поп, фънк и бийтбокс.

През 2018 г. Spectrum откриват концерта на легендите „Манхатън Трансфер“ в София, които ги оценяват високо. Реализират успешни концерти в Сърбия, в партньорство със Столична община и са предпочитани като гост-изпълнители на събития, организирани от Министерство на културата. Многобройни са и сътрудничествата на Spectrum с най-значимите български композитори и изпълнители в сферата на джаза, фолклора, поп музиката и рок музиката – Теодосий Спасов, Орлин Павлов, Александър Бръзицов, Любомир Денев, Васил Петров, Антони Дончев, ФСБ, както и с Биг бенда и Симфоничния оркестър на БНР.
Певците от Spectrum са артисти с ярко сценично присъствие и енергия, обединени в обща цел – да създават качествено и естетически издържано изкуство, показвайки съвременното лице на българската акапелна музика.

Сара Джейн Гиоти е италианска певица, която активно аранжира, композира, дирижира хор и преподава джаз.

В консерваторията „Росини“ в град Пезаро тя изучава джаз пеене, аранжимент и ръководене на джаз оркестър.

През 2015 г. и 2016 г. Сара Джейн играе главна роля в спектакъла „L’Opera delle Filastrocche“ по текстове на Джани Родари, както и ролята на Дунязад в мюзикъла „Али Баба и четиридесетте разбойници“ заедно със симфоничния оркестър на Сан Марино. Певицата се гордее с изяви на големи и известни сцени, като „Teatro Rossini“ в град Пезаро, „Alexander Platz“ и „Ballad Cafè“ в Рим, „Teatro Smeraldo“ в Милано, както и на „Artusi Jazz Festival“ заедно с „Roost Big Band“.

„In mancanza d’aria“ е новият албум на Сара Джейн, издаден през май 2018 г.

Песните са аранжирани от самата изпълнителка, а албумът предлага пътешествие из бразилската популярна музика, отдавайки почит на три значими композитора – Еду Лобо, Милтън Насименто и Гуинга. Музиката ѝ притежава оригинален джаз елемент и в същото време поддържа интензивността и еклектичността на авторите, които са я вдъхновили. Сара Джейн преоткрива жанровете шоро, боса нова и самба. Резултатът е пътуване през необятната душа на Бразилия, разкриващо нейните по-слабо познати страни и то без да наруши силата на музиката.

Талантливият барабанист, продуцент и композитор на някои от най-великите фънк и R’n’B групи, Джамал Томас, наскоро решава да насочи вниманието си към пеенето.

Целта му според неговите думи е „да повдигна духа на планетата чрез музика и поезия, и любовта да дойде на власт.“ След 30 години изпълнителска дейност по световните сцени с артисти като Мейсио Паркър, „The SOS Band“, Чък Лавел (пианист на „Ролинг Стоунс“ и Ерик Клептън), Джамал Томас решава, че е бил под светлината на прожекторите достатъчно дълго, за да знае къде се ражда душата на музиката.

Логичната стъпка напред за него е да даде глас на ритъма. „Джамал Томас бенд“ е европейска фънк група, в чиято основа стои огромният опит в R’n’B музиката на известния американски барабанист от щата Джорджия. Взривната комбинация от oldschool фънк, вълнуващ соул и необуздана енергия обещава да трогне слушателя до дълбините на душата му.

„Джамал Томас бенд“ е фънк и още нещо, това е нова посока и музика, която те кара да се чувстваш добре“, казва Фред Уесли (работил като тромбонист на Джеймс Браун).

През 2018 г. "Джамал Томас бенд" издават първия си студиен албум „Country Boy“, който получава висока оценка от критиците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35