Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде медиацията може да помогне

Свилена Димитрова, Анелия Торошанова, Надя Банчева, Юлия Раданова и Захари Генов в студиото на „Законът и Темида“
Снимка: Росица Михова

Медиационни техники са били използвани в много ситуации- в основата на създаването на Швейцария стои един от най-известните актове на политическа медиация. Миротворчески мисии провежда и норвежкият дипломат Фритьоф Нансен. Във време на остри конфликти, глад и ужасяващи събития след Октомврийската революция от 1917 г. и Гръцко-турската война от 1919-192 г. като активен дипломат и върховен комисар за бежанците на Обществото на народите и с цел запазване на мира той измисля специален документ, даващ право на военновременните и политически бежанци да пътуват безпрепятствено по света и да се заселват.

Заради Нансеновия паспорт хиляди български бежанци от Западна Тракия  успяват да стигнат мирно от България през 1922 г., а милиони руснаци и арменци успяват да се спасят от репресии.

Повече за историята на медиацията можете да прочетете в книгата на Катина Клявкова „В храма на медиацията“.

Какво е медиация? При какви спорове е ефективна тя? Каква е ролята на медиационните центрове към съдилищата? Има ли нужда от законодателна промяна за повишаване на дейността им? Има ли неизползван потенциал процедурата по медиация? При какви конфликти може да се мисли за задължителна медиация? Каква е ролята на медиацията при родителски спорове?

Отговорите на тези въпроси можете да чуете в звуковия файл. Гости в студиото са: Свилена Димитрова, адвокат-медиатор, член на УС на ПАМБ и бивш председател на Центъра за медиация към съда, Надя Банчева, адвокат-медиатор, председател на Центъра за спогодби и медиация към СРС и СГС, Юлия Раданова от Професионалната асоциация на медиаторите в България и Института за медиация и управление на спорове. Ще чуете и гледната точка по темата на Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49