Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Леки рисунки с тежък характер“ – изложба на Явора Петрова

БНР Новини
Снимка: БТА

„Леки рисунки с тежък характер“ е заглавието на новата изложба на художничката Явора Петрова в галерия „Ракурси“, която може да се види до 5 ноември. Повече от 10 години авторката работи в творческо съдружие и диалог тъкмо с това галерийно пространство. 

Темите в тези 40 средноголеми като формат творби показват особеното отношение на художничката към големи литературни произведения, към тяхната философия и символика. 

Това са сюжети по „Метаморфози“ на Овидий, както и най-новата ѝ „тръпка“ – проект по „Опера за три гроша“ на Брехт. Има и още десетки сюжети, избрани от купчина листове с рисунки от нейното ателие. Но важно е веднага да се подчертае – рисунките имат самостоятелно звучене и облик на завършена творба. 

„Всяка идея – казва художничката – идваше отнякъде със своите персонажи, своя линия, своя композиция и настроение“. Те носят и един силен емоционален заряд, какъвто носи самата Явора Петрова – силна, емоционална, изпълнена с енергия и наблюдателност. 

Авторката има особено отношение към литературата и нейните персонажи, затова често посяга към известни литературни образи. Театърът също има особено място в нейното изкуство. Импулсира се и от музиката, от всичко, което е талантливо и майсторски постигнато. 
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.