Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дзен спокойствие в графиките на Велико Маринчевски

4
„Лунни отражения – Гуанлан“ - Велико Маринчевски
Снимка: Галерия „Ракурси“

„Лунни отражения – Гуанлан“ се нарича експозицията на Велико Маринчевски, която е подредена в столичната галерия „Ракурси“. 

В нея се показват творби, които художникът създава по време на своите няколко пребивавания в графичната база в Гуанлан, Китай. Изпълнени в техниките офорт и акватинта, от тях лъха истинско дзен спокойствие. Всяка от изключително естетските творби на художника са повлияни от духа на Изтока, от онази особена вътрешна симбиоза между природата и неговия вътрешен мир. Усещането за висша хармония, чистотата и ритъма на формите, фините нюанси и особената светлина носят онова съзерцание на източното изкуство, които са станали и негова същност. Няколко графики имат заглавия „Лунни отражения“, други са назовани „Лотоси на лунна светлина“, това е любим образ на художника, което е и свещено растение за китайската култура, „Морска луна“ и други. Едно пътуване до Италия и Венеция са го вдъхновили за произведенията „Соло-венециански челисти“. Друго усещане за материала и композицията са работите му „Ждрело“.

В експозицията има и една рисунка с перо, като предизвикателство за непосредственост и без намеса на графичните техники. Хармонията в природата, дълбочината на космоса, усещането за човека без директно да присъства, но изследва невидимите връзки с този видим свят са нещата, които вълнуват и претворява Велико Маринчевски.

След персонална покана художникът прекарва три месеца в Китай, въпреки че често пътува за по-кратко време. Той е отличен с титлата „Почетен художник на Графична база „Гуанлан“. А Националният фонд за изкуства на Китай го избира и назначава за преподавател в Националния курс по графика за обучение на асистенти, селектирани от 15 академии и университети. Какво по-голямо признание за един български артист, за чиито творби казват, като че ли са създадени неръкотворно.

Снимки: Галерия „Ракурси“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Ножарова: Българският арт пазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията, един лозунг започна да се издига сред хората – "купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36