Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премълчаната история на българите от Македония според Георги Томалевски

Михаил Неделчев, Румен Леонидов и Георги Борисов
Снимка: Василена Мирчева

Кой е Георги Томалевски? Брат му Наум (1882-1930) е виден деец на ВМРО, а Димитър (1892-1964) – член на Македонския младежки съюз и участник в борбите на ВМРО. Животът на Георги е белязан от четири въстания и четири войни. На 2 декември 1930 г. по нареждане на Иван Михайлов в двора на собствения му дом е убит брат му Наум. Убиецът Владо Черноземски стреля от прозореца на съседната къща. По-късно прави опит да убие и другия брат Димитър, но не сполучва. Георги научава, че името му също е в списъка за ликвидиране и заминава за Париж.

Георги ТомалевскиИ преди, и след 9 септември 1944 г. през различни етапи от живота му, в зависимост от политическата обстановка, Георги Томалевски е обявяван за „неудобен“, „опасен“, разследван е, унижаван, пренебрегван и изтласкван настрани като автор. Една от причините е, че още през 1924 г. той, заедно със съмишленици от Бялото братство, основават сп. „Житно зърно“, което популяризира идеите на Учителя Петър Дънов. През 1925 г. завършва специалност „Физика, астрономия, метеорология“ в Софийския университет. От 1940 до 1944 г. е директор на Трета девическа гимназия. Наричан е „червеният директор“, защото записва средношколци, изключвани от цялата страна за ремсова дейност, както гимназисти от еврейски произход.

През 1949 г. му предлагат поста министър на просветата, ако се откаже от християнските си възгледи и от Бялото братство. И да влезе в БКП, за да стане „Активен борец против фашизма“. Той отказва. И остава без работа. Много по-късно е назначен за учител по физика и астрономия във Вечерната софийска гимназия. Умира на 28 април 1988 г. в София.

В предаването участват литературният теоретик и критик проф. Михаил Неделчев, поетът Георги Борисов – издател на книгата със спомени на Георги Томалевски и историците проф. Никола Алтънков и Цочо Билярски.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.